Partnerici ne smeta moj invaliditet, a uskoro ću postati i tata

PITANJE: N. I. (22) Sretan sam što konačno imam osobu s kojom dijelim život. 
Sve se događalo jako brzo. Upoznali smo se na skupu osoba s invaliditetom, ona je tamo volontirala i bez puno razmišljanja započeli smo vezu. Ne smeta joj moj invaliditet, a prije nekoliko dana saznao sam postat ću i tata. 


Dramu rade moji roditelji s kojima živimo. Oni misle kako moja partnerica mora prestati pušiti zbog mog zdravlja, kažu - postao sam pasivan pušač i nisam svjesan koliko to šteti mom zdravlju. Bojim se što će tek biti kad saznaju za trudnoću. Ona tvrdi kako pušenje ne šteti ni meni, a ni bebi koju ćemo dobiti. Ne slažem se potpuno s njom, ali nemam točne odgovore. Koliko je pušenje štetno? Može li pasivno pušenje štetiti meni i kako djeluje na rast fetusa?
ODGOVOR: P
asivno pušenje uzrokuje preranu smrt i niz bolesti. Uzrokuje rak pluća, koronarnu srčanu bolest, bolesti dišnog sustava, a ima i negativan utjecaj na bolesti, kao što je astma. Zaposlenici na radnim mjestima na kojima se još uvijek puši, kao što su barovi i restorani u nekim zemljama, jako su izloženi pasivnom pušenju. Pušenjem se usporava rast fetusa. Djeca trudnica koje puše rađaju se u prosjeku s približno 150 – 250 grama manjom težinom od djece nepušačica. Niska porođajna težina povezana je s povećanom učestalošću štetnih zdravstvenih učinaka kod novorođenčadi. Majčino je pušenje ujedno povezano s povišenim rizikom od sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS) i akutnim problemima s ušima i dišnim sustavom kod djece.
Duhan je glavni uzročnik bolesti i smrti koje se mogu spriječiti na svijetu. Duhan je glavni uzročnik raka. Pušenje je najštetniji način konzumiranja duhana kojim se uzrokuje najveći broj bolesti povezanih s konzumiranjem duhana. Pušenje dovodi do smrti više od polovine dugotrajnih konzumenata. 
In Portal