Uz invaliditet sam anemičan, ujutro teško ustajem, a imam i blage vrtoglavice

PITANJE: J. R. (25) Prije sam živio s roditeljima i oni su me uvijek forsirali da pojedem doručak. Imam sreću i zaposlio sam se, a istovremeno i uselio u vlastiti stan. 


Uz invaliditet sam anemičan, ujutro teško ustajem, imam blage vrtoglavice i to je razlog javljanja. Sada me nitko više ne tjera na doručak, a meni je najlakše prije posla samo popiti kavu. Do ručka sam potpuno malaksao, pospan i to se odražava na moju radnu učinkovitost. Popijem još jednu kavu na poslu i pojedem pecivo, ali to mi ne pomaže. Možete li me savjetovati kako bi bilo najzdravije krenuti u novi dan?
ODGOVOR:
Među najboljim obrocima koje možete pojesti rano ujutro je prosena kaša. Zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu napunit će vas energijom. Naime ugljikohidrati iz prosene kaše sporo sagorijevaju i za razliku od kave kada već za par sati osjećate umor, ona vas drže vas budnim i punim energije cijelo jutro. 

Proso je bogato magnezijem i željezom, što je posebno važno za anemične osobe. Odličan je izvor proteina, sadržava kalcij, fosfor, cink, nikal, vitamin E i vitamine B kompleksa. Među drugim žitaricama ističe se zato što je bez glutena, a istovremeno je lužnata. Mineralni sastav prosa pozitivno utječe na rad živčanog sustava, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. Za pripremu i kuhanje prosa potrebno je svega desetak minuta; dovoljno ga je kuhati nekoliko minuta u kipućoj vodi i nakon toga ostaviti pet minuta u vrućoj vodi u kojoj se kuhalo kako bi zrno nabubrilo. Na internetskim stranicama postoji niz slatkih i slanih recepata ove zdrave žitarice koja će nadam se postati vaš favorit.
Većina nas je ujutro blago dehidrirana, a to može vam zamagliti um jer tijelo nema dovoljno vode za obavljanje funkcija. Stoga, čim se probudite popijte čašu vode na prazan želudac i brže ćete se razbuditi. Za vrijeme radnog vremena kada vas uhvati pospanost učinit ćete bolje za svoje tijelo popijete li čašu vode nego kavu.
In Portal

 

Povezane vijesti