Kao osoba s invaliditetom živim s dijabetesom i bojim se komplikacija koje može izazvati

PITANJE: N. S. (38) Kao osoba s invaliditetom živim s dijabetesom tek dvije godine i bojim se komplikacija i posljedica koje može uzrokovati.

 

Pratim forume i čitam o ovoj bolesti, pa sam naišao na informaciju o knjižici koja se zove "Život s dijabetesom". Navodi se kako bi je trebao pročitati svaki dijabetičar, ali ne znam gdje je dostupna. Možete li mi pomoći?
ODGOVOR:
Knjiga "Život s dijabetesom: Ja to mogu!" svojevrsni je priručnik koji osobama s dijabetesom može pomoći u motivaciji za aktivnim sudjelovanjem u svom liječenju te boljoj informiranosti i educiranosti o dijabetesu s ciljem poboljšanja vašeg zdravlja. Knjižica je prvenstveno namijenjena osobama s dijabetesom tipa 2, a bit će distribuirana u centre za dijabetes i udruge kao materijal za edukaciju koji će se davati oboljelima od dijabetesa i članovima udruge.
Knjižica sadržava područja: Prehrana, Tjelesna aktivnost, Samokontrola, Injekcije, Hipoglikemija, Krvni tlak, Njega stopala i Društvene mreže. Izvorni naziv knjižice je Living with Diabetes: I can do it!, izdanje IDF-a.
Kroz nju ćete naučiti koja je vaša uloga i koji su vaši zadatci u liječenju dijabetesa, koje su osnovne činjenice na koje trebate obratiti pozornost tijekom liječenja i skrbi o dijabetesu te kako možete zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, svojom zajednicom, udrugama oboljelih, obitelji i prijateljima raditi na poboljšanju ukupne skrbi. U svakom poglavlju ove knjižice nalazi se kviz čijim rješavanjem možete provjeriti svoje znanje ili se podsjetiti na to koliko znate o dijabetesu i dobroj regulaciji kako bi spriječili ili odgodili razvoj kroničnih komplikacija.
Knjižica je besplatna, ako je želite imati možete se javiti u Ured Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga, Ilica 48/II, Zagreb ili na telefon 01/4847-807.
In Portal