Roditelji mi ne dopuštaju da se osamostalim jer se boje da ne mogu sama živjeti zbog invaliditeta

PITANJE: G. P. (26) Nalazim se u situaciji kada ne znam što izabrati. Osamostalila sam se do točke kada sam sigurna da bih mogla sama funkcionirati u svom stanu. 


Roditelji nisu oduševljeni i više im se sviđa ideja o udaji i selidbi u novi stan s mojim budućim suprugom. Boje se za mene zbog invaliditeta s kojim sam rođena. Privlači me slika braka, zajednički dom i nas dvoje. Dosadilo mi je pakiranje stvari preko vikenda kad odlazim partneru i povratak roditeljima. Istovremeno, uzbudljiva mi je zamisao o stvaranju vlastitog doma u kojem živim sama barem neko vrijeme. Svi očekuju moju odluku, a nisam sigurna što doista želim. Možete li mi pomoći savjetom?
ODGOVOR:
Nekada su žene iz roditeljskog doma odlazile u dom svog supruga. U modernom svijetu ženi više ne treba druga osoba koja će joj pomagati da preživi. Spoznaja da će morati dijeliti prostor s nekim, neovisnoj ženi može izgledati zastrašujuće. Univerzalnog recepta za uspjeh veze, bez obzira na to što svako nakon sastanka odlazi svojoj kući ili živite zajedno, nema. Ipak, postoje sitnice i situacije koje gotovo svaki odnos čine ljepšim. 
Uživajte u malim stvarima s partnerom: hrani koju oboje volite, bilo da jedete kod kuće ili u restoranima, filmovima koji vam se sviđaju, trenucima kada nasmijavate jedno drugo, igrama koje igrate zajedno, i zapamtite da je to vaš život i vaša odluka u koju se nitko ne bi trebao miješati. Preseliti se ili i dalje povremeno prespavati kod partnera dvije su opcije, ali nemaju veze jedna s drugom. Riječ je o dva potpuno različita života, no jedno i drugo imaju svoje prednosti i mane. 
Biti slobodna, upravljati svojim vremenom, maknuti se kad vam je dosta bez posebnog objašnjenja, dio je jedne strane priče. 
Druženje s prijateljicama u vlastitom stanu bez da se on miješa u društvo, samo je dodatak. Imati novac samo za sebe, ne brinuti svaki dan što će on jesti, kada će doći doma, peglati njegove košulje samo su dodatni razlozi zašto bi vam doma s obitelji ili samoj, moglo biti ljepše nego s partnerom.
Mnogi savjetuju kako je prvo dobro živjeti potpuno sam, samo kako bi se osamostalili i vidjeli svoje mogućnosti. U trenutnoj situaciji uspjeh je ako se uopće možete odseliti od roditelja. Dobro je i ako imate nekoga s kim bi mogli živjeti, to zaista nije lako naći. S druge strane, nemojte ni pomišljati ući u brak, a da ni nekoliko cijelih dana sami niste proveli s budućim suprugom. Tek nakon nekog vremena provedenog zajedno u svakodnevnim aktivnostima upoznat ćete se bolje i osvijestiti hoćete li moći s njim živjeti. Iako, čak ni to nije garancija, ali je barem dobar početak.
In Portal