Kao osobi s invaliditetom ovo blagdansko vrijeme meni donosi stres i tjeskobu

PITANJE: K. B. (31) Iscrpljena sam ovim tzv. blagdanskim raspoloženjem koje stiže sve ranije.  Prosinac, sve ranijim kićenjem, pozivanjem na trošenje i darivanje, podsjeća me na vlastiti materijalni položaj. 


Odlično se osjećam, nevezano za invaliditet koji je moje prirodno stanje. Istovremeno s blagdanskim periodom stiže i hladno, promjenjivo vrijeme koje osjećam u tijelu iscrpljenom bolovima. 
Obaveze ispunjavam kao i ranije, bez obzira na invaliditet, kao većina žena pripremit ću sve što se od mene očekuje. Previše hrane, ugođaj, sitne poklone i sl. No, voljela bih ove godine izbjeći depresivne dane koje izazivaju dvolične osobe, kao i  lažnu sliku mira i blagostanja koje nam se nameće u medijima. A kako?
ODGOVOR:
Sve navedeno može vam predstavljati veliki stres. Krajem godine ljudi počinju intenzivnije razmišljati o sebi, svom položaju, zdravlju, uspjesima i neuspjesima te su prisiljeni suočiti se s činjenicom da život nije uvijek lijep niti je moguće ostvariti svoje planove. Stoga se mnogi u ovo doba osjećaju tužno, bezvoljno, usamljeno, umorno. 
Pritisci kojima smo izloženi svakim se danom sve više gomilaju, a naša tolerancija stresa pada. Većinu obaveza koje uključuju planiranje, kupovinu i kuhanje obavljaju žene koje snose veći teret pripremanja obiteljskih okupljanja, a i inače imaju veći rizik obolijevanja od depresije nego muškarci.
Stručnjaci za mentalno zdravlje imaju neke savjete za bezbolnije preživljavanje blagdanskih dana. Unaprijed si postavite jasne granice o količini novaca koju planirate potrošiti na poklone te osobe koje želite vidjeti tih dana. Ne prihvaćajte bilo koju "savršenu" sliku Božića koju vam nude mediji, institucije ili drugi ljudi. Smanjite očekivanja i predodžbu o tome kako bi trebali izgledati blagdani, već uživajte u svakom trenutku najbolje što možete. Budite zahvalni na onome što imate, radije nego da se fokusirate na ono što nemate.
Usmjerite se na one lijepe stvari oko Božića; bilo to uživanje u ugođaju, pjesmama, gastronomiji ili naprosto okupljanju obitelji za blagdane. Ne dozvolite da vas perfekcionizam obeshrabri. Dobra volja i vrijeme provedeno zajedno su ono što je važno. Nađite vremena za kratak odmor čak i usred pritiska da sve učinite na vrijeme i kako spada. To će vam dati dodatnu energiju.
In Portal