Kako supruga s invaliditetom i ja možemo postati udomitelji?

PITANJE: C.K. (33) Supruga i ja želimo djecu, no zbog njezinog invaliditeta ne možemo imati vlastitu. Zanima nas postupak kojim možemo postati udomitelji.

 

Odlučimo li se na udomljavanje možemo li računati na stručnu pomoć u situacijama koje će za nas biti nepoznate? Hvala na informacijama.

ODGOVOR: Udomiteljstvo je oblik skrbi u zamjenskoj obitelji kada se za dijete ne može brinuti njegova biološka obitelj. U pravilu, udomiteljstvo je privremeno - dok se ne poprave prilike u djetetovoj biološkoj obitelji, dok se ne donese odluka o drugom trajnom obliku skrbi (npr. posvojenjem) ili do osamostaljenja djeteta.

Udomitelj se može postati nakon što dobro razmislite i porazgovarate s članovima svoga kućanstva, javite se najbližem centru za socijalnu skrb, kojem podnosite formalni zahtjev. U centru za socijalnu skrb dobit ćete detaljne informacije, a stručni radnici centra vodit će vas kroz daljnji postupak. Postupak uključuje osposobljavanje i provjeru podobnosti za udomitelje, kao i provjeru uvjeta za smještaj djece. Stručni radnici centra za socijalnu skrb posjetit će vas u vašem domu, a zatražit će i neke osnovne podatke i dokumente. Potom ćete biti pozvani na osposobljavanje za buduće udomitelje. Nakon pozitivno procijenjenih uvjeta i završenog osposobljavanja centar za socijalnu skrb izdat će vam dozvolu (licenciju) za obavljanje udomiteljstva. Od izdavanja dozvole za udomiteljstvo do smještanja djeteta u obitelj može proći neko vrijeme, jer se dijete, u pravilu, nastoji smjestiti u obitelj koja živi unutar njegove lokalne zajednice. Bude li u tom razdoblju 'čekanja' nekih promjena u vašoj obitelji, svakako o tome obavijestite centar za socijalnu skrb. Pokaže li se potreba da dijete bude trajno zbrinuto kroz posvojenje, socijalna služba treba pronaći obitelj koja će najbolje odgovarati djetetu.

Udomitelji imaju pravo na stručnu podršku, pomoć i savjetovanje pri rješavanju problema u odnosima s djetetom ili s djetetovim roditeljima. Udomitelji primaju utvrđeni iznos mjesečne naknade za svoj rad i za pokrivanje neposrednih troškova djeteta. Uz to, moguće je ostvariti dodatne naknade za posebne situacije (opremanje djeteta za školu, kupnja odjeće i obuće i sl.), u skladu sa Zakonom o socijalnoj skrbi.

In Portal