Koje su opasnosti od zračenja mobitela za djecu?

PITANJE: M.I. (38) Samohrana sam majka dva sina. Prvorođeni je dijete s teškoćama i ja, kao i cijela obitelj, pokušavam ispuniti svaku njegovu želju. Zato je prvi vlastiti mobitel dobio sa šest godina.

 

Mlađi je napunio osam i počeo je s izljevima bijesa jer još nema svoj mobitel. Čitala sam o opasnosti od karcinoma uzrokovanog zračenjima mobitela, posebno kod djece. Svjesna sam greške i sa starijim sinom, ali što učiniti kada sva djeca danas imaju svoj mobitel? Kako obojici zabraniti upotrebu mobitela?

ODGOVOR: Istraživanje koje je provela Poliklinika za zaštitu djece i mladih grada Zagreba je pokazalo da mobitel posjeduje 6 posto predškolske djece, a čak 4,2 posto djece posjeduje vlastiti mobitel prije navršene četvrte godine. Prema novoj klasifikaciji, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 2011. godine je zračenje mobitela, nakon niza godina u kategoriji bezopasno, definirala kao ‘potencijalno kancerogeno’. Djeca su, što pokazuju brojna istraživanja, najrizičnija skupina kad je riječ o uporabi bežičnih tehnologija.

Premda su karcinom i tumor mozga najčešće navođeni kao potencijalni rizici za zdravlje od radijacije od mobitela, rak nije jedina ni najčešća opasnost kojoj je vaše dijete izloženo. Uobičajene bolesti i tegobe, koje su sve znanstveno povezane s radio valovima mobitela, prijenosnicima informacija su: Alzheimerova bolest, senilnost i demencija, Parkinsonova bolest, autizam, umor, glavobolja, isprekidan san, izmijenjena memorijska funkcija, slaba koncentracija i svijest o prostoru.

Zabrane nemaju uspješnu povijest i ne bismo im trebali pribjegavati. Djeci treba objasniti, na njima prihvatljiv način, ulogu mobitela i njegove dobre i loše strane. Isto tako, ne treba pretjerivati i djeci kupovati skupe modele koji djeci pružaju pregršt mogućnosti za igru i zabavu jer time samo potičemo njegovu upotrebu i kada to nije neophodno.

In Portal