Kako očistiti organizam nakon blagdanskog prejedanja

PITANJE: L.P. (36) Tijelo mi treba energiju koju osigurava putem hrane, ali svake godine pretjeram za vrijeme blagdana.

 

Uživam u svim tim delicijama, no one stvaraju loše raspoloženje, i to ne zbog grižnje savjesti. Prejedanjem mi naglo raste, a potom pada razine šećera u krvi, a vodeći simptom je isprva dobro raspoloženje, potom loše. Još mi je gore s probavom i teškoćama koje me prate još danima zbog ogromne količine mesa i suhomesnatih divota. Ionako imam stalne probleme izazvane invaliditetom, a volio bih jednu godinu završiti bez ovih patnji koje sam izazivam. Božić je prošao, teško mi se izgladnjivati. Što učiniti, kako se oduprijeti hrani za doček?

ODGOVOR: Nakon prejedanja je potrebno pročistiti organizam. Kako izgladnjivanje nikako nije poželjno, najbolje je da na jelovnik ubacite što više voća i povrća. Napravite voćni napitak, ponesite ga sa sobom na posao, u školu ili na fakultet i pomozite organizmu da se što prije pročisti i izbaci suvišne tvari. To mogu biti i sokovi od povrća ili kombinacije voća i povrća.

Kako biste iz organizma uklonili toksine do kojih je došlo zbog pretjeranog konzumiranja masnih namirnica kao i slatkiša, potrebno je promijeniti prehrambene navike i više se osloniti na razne juhe, bilo da se radi o povrtnim bistrim ili krem juhama. Pokušajte neko vrijeme izbjegavati namirnice poput majoneze, suhomesnatih proizvoda, gaziranih sokova, a umjesto njih više konzumirati ribu, cjelovite žitarice te manje masne mliječne proizvode. Važno je da ne preskačete doručak kako ne bi došlo do gladovanja ili ponovnog prejedanja.

Za čišćenje organizma broj jedan bila je i ostala voda. Povećajte unos ove nezamjenjive tekućine. Napunite vrč ili bočicu i stalno je imajte kraj sebe. Dobro je svako jutro popiti malo vode s limunom. Još ako ta voda nije prehladna, nego je mlačna, ona će pospješiti vašu probavu i time pomoći organizmu da što prije izbaci toksine.

In Portal

 

Povezane vijesti