Mogu li kao osoba s invaliditetom uopće biti sretan?

PITANJE: N. O. (26) Na kraju godine većina nas analizira prošlo vrijeme. Kod mene je slučaj da to činim svako malo i uporno se preispitujem isto - mogu li kao osoba s invaliditetom biti sretan?

 

Čine li sreću materijalne vrijednosti i ispunjavanje mojih želja od strane roditelja koji me žele uvijek vidjeti zadovoljnog i sretnog? Usprkos svemu, nisam sretan i ne znam koji je to put do istinske sreće. 

ODGOVOR: Sreća je u svakom od nas, no ona je individualna. Pokušajte napraviti ovaj mali test o pojmu sreće: uzmite komad papira i na njemu nacrtajte veliki okvir za sliku. U taj okvir nacrtajte sve ono što mislite da vam treba kako biste bili sretni. Nakon što je vaša slika koja vam predstavlja sretan život gotova, zamislite da ste potpuno sami na svijetu. Ponovno pogledajte ono što ste nacrtali i zapitajte se treba li vam još uvijek sve to da biste bili sretni?
Ne postoji univerzalan recept za sreću. Nerealno je očekivati da ćete uvijek biti sretni. U životu se izmjenjuju trenuci tuge, zadovoljstva, stresa i osobe koje više ili manje imaju utjecaj na naš doživljaj sreće. 
Filozofski govoreći, postoje dva puta koja vode do sreće: hedonistički i eudaimonijski. Hedonisti smatraju da, kako bismo živjeli sretnim životom, moramo povećati zadovoljstvo i izbjeći bol. Ovo je gledište o zadovoljavanju ljudskih apetita i želja, ali često je kratkoga vijeka. Nasuprot tomu, eudaimonijski pristup ima dugu perspektivu, koja tvrdi da moramo živjeti autentično i za neko više dobro. Moramo tragati za smislom i potencijalom kroz ljubaznost, pravdu, iskrenost i hrabrost. Sreća nije nešto stabilno, ona je veoma fleksibilna i nastojte joj uvijek težiti.
In Portal

 

Povezane vijesti