Smetaju me osude onih koji ne znaju kako je to živjeti s invaliditetom

PITANJE: H. Š. (22) Smetaju me osude onih koji ne znaju kako je to živjeti s invaliditetom. Ne obraćaju mi se direktno, ali čujem što komentiraju. 


Stoga vas pitam jesu li u pravu tvrdeći da sam nemoralna osoba. Reći ću vam i zašto to govore. Sam trebam puno više vremena, truda, a ponekad ni ne mogu nešto uraditi bez tuđe asistencije. Zahvaljujući potpori utjecajne osobe dobio sam i posao. Možda ga ne obavljam brzinom kojom bi to činila osoba bez invaliditeta, ali trudim se koliko mogu. Nakon mog objašnjenja odgovorite mi jesam li moralna osoba ili, po priči drugih, zgubidan koji koristi svoje stanje?

ODGOVOR: Moral je skup nepisanih pravila i običaja koji utvrđuju međuljudske odnose i prosuđuju što je dobro, a što je zlo, što je pravedno, a što je nepravedno.
Središnje vrijednosti morala su: dobro, ispravno i pravedno, a dobro je najveća moralna vrijednost. 
Za moral je bitan kategoričan imperativ koji se izražava u sljedećoj formuli: "Djeluj  samo po onoj normi za koju bi istodobno htio da  postane opći zakon" (Immanuel Kant ). Tako se zadovoljava interes društva i zajednice (a kroz to i pojedinca). 
Utilitarizam – dominantna “filozofija” u  21. stoljeću ima stav: "Dobro je ono što je dobro za mene". Zadovoljava samo interes pojedinca - dimenzija  dobra i dimenzija radosti u  misli utilitarista, stavljene su u drugi plan s obzirom na traženje koristi i užitka.
Biti moralno odgovorni prema drugima, obveza je koja nas usmjerava prilikom donošenja odluka. Često zanemarujemo i obvezu izvršavanja dužnosti prema sebi, ali postoji i obveza koja nas usmjerava na moralan odnos prema sebi. Društvena zajednica ili odgoj koji smo naslijedili ograničavaju napredovanje ka razvijanju talenata i sposobnosti. Stoga je potrebna hrabrost da iskočimo iz tih okvira i preuzmemo odgovornost za svoje postupke i osobni razvoj. Treba hrabrosti i odlučnosti u potrazi za poslom u kojem možemo prezentirati svoja znanja i sposobnosti, ne samo sebi nego i svojoj obitelji, ali i široj društvenoj zajednici.
Razmislite o izjavi Ernesta Hemingwaya: "O moralu znam samo toliko da je moralno ono poslije čega se dobro osjećate, a nemoralno ono poslije čega se osjećate loše." 
In Portal