Zaposlena sam majka s invaliditetom i većinu kućnih obveza obavljam sama

PITANJE: C. U. (31)  Moj upit nema direktne veze s invaliditetom, ali nadam se da mi možete pomoći. Zaposlena sam majka s invaliditetom, suprug često putuje zbog posla i kao mnoge žene većinu kućnih obveza obavljam sama. 


Mnogo vremena mi oduzima odlazak do vrtića prije posla i po povratku s posla. S obzirom na svoj invaliditet pokušavam maksimalno smanjiti napor koji mi nije neophodan. Saznala sam kako je jedna gospođa u zgradi u kojoj živim počela obavljati djelatnost dadilje. Stoga vas molim informacije kako je zakonom uređena ta djelatnost i što ona obuhvaća? Voljela bih dijete dati na čuvanje toj dadilji, no zanima me kome se mogu obratiti u slučaju nekih nepravilnosti? Hvala na odgovoru.
ODGOVOR:
Putem obavljanja djelatnosti dadilje omogućilo se samozapošljavanje jednog dijela nezaposlenih osoba dok se putem obavljanja poslova dadilje u okviru obavljanja djelatnosti dadilje, stvorila mogućnost zapošljavanja dadilja. Roditelji imaju  mogućnost izbora u pogledu skrbi o djeci, a ako se odluče za ovakav oblik skrbi o djeci, pružaju se mogućnosti da o njihovoj djeci skrbe profesionalno osposobljene osobe koje, u primjerenim uvjetima i na primjereni način brinu i skrbe o djeci i čiji rad se nadzire.
Zakon o dadiljama je objavljen u Narodnim novinama broj 37/13 te je stupio na snagu 5. travnja 2013. Zakonom se uređuje sadržaj, način i uvjeti za obavljanje djelatnosti dadilje, prava i obveze dadilje i osobe koja obavlja poslove u okviru registrirane djelatnosti dadilje, stručna osposobljenost i stručno usavršavanje dadilje, nadzor nad primjenom Zakona i druga pitanja bitna za obavljanje djelatnosti dadilje.
 Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja, u skladu s odredbama Zakona. Djelatnost dadilje može obavljati obrtnik odnosno zaposlenik obrta u okviru registrirane djelatnosti ako ispunjava osobne i  stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje sukladno odredbama ovog Zakona.
 Upravne i druge poslove vezane uz Zakon o dadiljama obavljaju podružnice centara za socijalnu skrb sa sjedištem u županijama, obiteljski centri. 
In Portal

 

Povezane vijesti