Prihvatio sam invaliditet kao neko normalno stanje, no živciraju me brojne osobe u mom okruženju

PITANJE: V. T. (40) Postao sam jako frustrirana osoba koja gubi volju za realizaciju čak i ostvarivih želja i ciljeva. Prihvatio sam invaliditet kao neko normalno stanje, s time živim spokojno, i znam razliku između onog što hoću i mogu. 


Ipak, živciraju me brojne osobe u mom okruženju. Nezadovoljstvo i frustriranost odražava se i na mom stanju svijesti. Često zaboravljam dogovore, obaveze i šaljem sliku neodgovorne osobe što nisam bio nikada ranije. Ne znam kuda pobjeći od stvari, ljudi i događaja koji me mijenjaju sve više? Kako vratiti volju i pozitivu koja je nekada bila dio mene?
ODGOVOR:
Mi sami stvaramo osobne frustracije zbog načina na koji definiramo prepreke i stvari koje nas onemogućavaju u realizaciji željenih ciljeva. 
Jake frustracije rezultiraju miješanjem osjećaja koji izazivaju zbrku u našoj memoriji i ponašanju.  
Ovisno o tome kako prihvaćamo vlastite osjećaje koje frustracije izazivaju, one mogu kod nas izazvati pozitivnu promjenu, ili agresiju, djetinjasto neprihvaćanje, žaljenje ili nasilno ponašanje. 
Frustracija je stvar percepcije – načina na koji gledate svijet. Počnite mijenjati pogled na svijet i sebe u njemu, a time ćete postati znatno manje frustrirani. Ne možete uvijek izbjegavati događaje i ljude koji vas živciraju, no možete naučiti izabrati vlastitu okolinu i pomoći sebi osjećati se manje frustrirano, nezadovoljno i uznemireno.
Ne možemo promijeniti svijet da bi nam bilo lakše, ali svakako možemo promijeniti njegovo osobno viđenje i osjećaje koje doživljavamo u interakciji s okolinom. Nemoguće je riješiti se svih frustracija. Za tako nešto bi bilo potrebno odreći se svih snova, nada i želja! Ono što možemo i što bi za nas bilo poželjno je prihvatiti neke frustracija kao dio života.
Ako se suočite s frustracijom umjesto da bježite od nje, naučit ćete nešto novo o sebi,  jer frustracija je i indikator da nešto trebate promijeniti. Često frustracija pokušava reći da vam nešto više ne odgovara. Ne bježite, smireno razmislite što uistinu želite i nađite smisao svog postojanja uživajući u životu.
In Portal