Roditelji smo s lakšim invaliditetom i živimo u nepodnošljivom siromaštvu

PITANJE: V. P. (45) Roditelji smo s lakšim invaliditetom, zaposleni, imamo dvoje djece i jako teško pokrivamo sve potrebe. Naglašavam, živimo jako skromno. 


Bojimo se trenutnog stanja i budućnosti svoje djece. Već sada ih u školi neki zovu siromašnim, jer nemaju mobitel i koliko god bili uredni vidljivo je da skromnije živimo. Smeta nas isključivanje naše djece, nepozivanje na rođendane i slično, što i njih boli. Zato me interesira postoji li netko u ovoj državi tko razmišlja o siromaštvu djece? Ima li nekih planova za bolju budućnost preko tih fondova EU?
ODGOVOR:
Gotovo 25 milijuna djece izloženo je riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti u EU. Siromaštvo lišava djecu mogućnosti obrazovanja, pristupa zdravstvenoj zaštiti, odgovarajućoj prehrani i stanovanju, obiteljske podrške, pa čak i zaštite od nasilja - stoji u izvješću Agencije Europske unije za temeljna prava (FRA). Ovo izvješće opisuje podatke i rezultate istraživanja koji naglašavaju veličinu dječjeg siromaštva u EU, ali također predstavlja dostupne alate za suzbijanje ove pojave i praćenje ostvarenog napretka.
Iz Centra za mirovne studije navode: "Djeca koja žive u siromaštvu imaju veću vjerojatnost da će postati siromašni u odrasloj dobi te da će njihova djeca živjeti u siromaštvu. Razbijanje ovog ciklusa siromaštva predstavlja ozbiljan izazov, no nastojanja da se to postigne dobivaju zamah. 
Samo nekoliko primjera su Europski stup socijalnih prava, koji uvodi pravo djece na zaštitu od siromaštva, poziv za Europsko jamstvo za djecu te prijedlog da se eksplicitno uključi djecu među korisnike novog financiranja Europske unije s ciljem promicanja socijalne integracije osoba u riziku siromaštva ili socijalne isključenosti. U Hrvatskoj, prema zadnjim podacima eurostata u 2017. godini, 25,8 posto djece mlađih od 18 godina žive u riziku siromaštva i isključenosti. 
Među članicama EU, Hrvatska spada u grupu sa visokom razinom dječjeg siromaštva, i neadekvatnim napretkom u suzbijanju siromaštva. CMS podržava apel Agencije Europske unije za temeljna prava za razbijanje ciklusa siromaštva, počevši s tim da ulaganje u djecu mora biti prioritet svih članica EU, i da se poštivanje prava djeteta u Članku 24. Povelje o temeljnim pravima EU, koji jamči djeci pravo na zaštitu i brigu potrebnu za njihovu dobrobit, može ispuniti samo ako se riješi dječje siromaštvo."
In Portal

 

Povezane vijesti