Osoba sam s invaliditetom koja ima problem i s učestalim infekcijama

PITANJE: F. T. (26) Zima je period u kojem sam često bolestan, što mi uz teškoće izazvane invaliditetom predstavlja veliki problem. 


Imunitet mi je slab i usprkos tome što izbjegavam javne prostore, boravim u toplom, slojevito se oblačim, opet sam pod visokom temperaturom. Ljuti me moje stanje i stoga što mi se život zimi sveo na gledanje filmova i igranje igrica do dugo u noć iz straha od nove infekcije koja bi me potpuno vezala uz krevet. Često pijem antibiotike, a slušam kako ni to nije dobro. Možete li mi dati savjet kako da se borim protiv čestih infekcija?

ODGOVOR: Zdravlju vašeg imunološkog sustava mogu pomoći način života i svakodnevne navike tj. izbjegavanje stresa i napora, redovita i kvalitetna prehrana, kretanje i boravak na svježem zraku čime umanjujete mogućnost viroza, prehlada i gripe uz izbjegavanje nepotrebne primjene antibiotika.
Kako bismo pripremili organizam za borbu protiv virusa i bakterija, koji su najčešći uzročnici prehlada i različitih infekcija, vrlo je bitno paziti na naše tijelo.

Uz dovoljno sna, ne zanemarite činjenicu kako je u zimskom periodu manje dostupnog voća i povrća i često u prehrani nema dovoljno mikronutrijenata kao što su vitamini i minerali. Blago koje donosi priroda dolazi u obliku matične mliječi, prirodne tvari koja se tisućama godina koristi za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Ona predstavlja bogatstvo hranjivih sastojaka koje pomažu čovjeku ojačati imunitet i zaštititi ga od kroničnih bolesti. Matična mliječ sadrži čak 18 vrsta aminokiselina te vitamine A, B, C, D i E, kao i minerale poput natrija, magnezija, kalija, kalcija te brojne enzime. Ona također poboljšava snagu i izdržljivost pa je odlična pomoć kod psiho-fizičkog umora i iscrpljenosti. Preporučuje se i za poboljšanje koncentracije te povećanje energije.

Drugi pomagač pri jačanju imuniteta je beta glukan, bioaktivni polisaharid izoliran iz gljive bukovače koji potiče aktivnost imunoloških stanica tako što pojačava prvu liniju obrane organizma. Beta glukan je najznačajniji imunostimulator koji se djelotvornim pokazao kod čestog pada imuniteta, infekcija te predstavlja izvrsnu zaštitu od viroza.
Postoje mnoga svjedočanstva i znanstvene potvrde o dobrobitima posta. Post potiče proizvodnju stanica koje pomažu u borbi protiv infekcija.

Znanstvenici su dodali i kako post može biti posebno učinkovit za osobe s oslabljenim imunitetom, te za pacijente koji primaju kemoterapiju, jer smanjuje njene nuspojave. Odlučite li dva puta mjesečno u vaš život uvesti jednodnevni post - to će puno značiti za vaš organizam!
In Portal