Muškarac sam s invaliditetom skromnih primanja - kako ću si osigurati mirnu starost?

PITANJE: N. P. (41) Dok sam bio mlađi svi u četrdesetima bili su mi starci. Danas u tim godinama osjećam se mlado i želio bih što duže zadržati taj osjećaj. 


Vidim promjene u svom funkcioniranju, izgledu kože i tijela, ponašanju i pogledu na budućnost. Brine me s obzirom na to da nemam velika primanja i još sam osoba s invaliditetom - kako ću si osigurati mirnu starost? 
Počeo sam zaboravljati, izbjegavati druženja, previše jedem sve i svašta. Sve se to odražava i na mom izgledu. Posao me više ne veseli i misli mi nekontrolirano bježe. Postao sam mrzovoljan i negativan, a tako je teško živjeti. Konkretno me zanima kako si osigurati donekle zdrav, kvalitetan i dug život?
ODGOVOR:
Za zdraviji, a time kvalitetniji i duži život dovoljne su male promijene tvrdio je Valter Brening koji je doživio 114 godina. Njegove savjete nije vam teško primijeniti i za njih nisu potrebna materijalna dobra.
Čovjek koji je doživio duboku starost savjetovao je dva obroka dnevno. Dobro doručkujte, neka ručak bude nešto zdravo i što volite, a večeru preskočite.

Ljudi ne trebaju živjeti samo kako bi jeli, već jesti kako bi živjeli. Iako volite poneku nezdravu namirnicu, prednost dajte voću, bilo da je sezonsko ili tropsko. Neka vam ono bude glavna grickalica. Korisne, zdrave namirnice i disciplinirani pristup ishrani doprinose životu bez lijekova i općenito boljem osjećaju.

Negativan životni stav, mrzovolja i dosada dugoročno gledano utiču na zdravlje. Stoga budite ljubazni, jer osjećaj koji se javlja dok pomažemo drugima je neopisivo dobar.
Izlazite na mjesta i s ljudima koji vam odgovaraju. Družite se. Veoma je važno da se ne izolirate jer takvo stanje može ostaviti trajne posljedice na psihofizičko zdravlje.
Što više čitajte, slušajte glazbu, rješavajte križaljke.  Zabavite svoj um bilo čime, gledajte filmove, crtajte, fotografirajte, pišite. Čim svom mozgu dozvolite da luta, on će početi funkcionirati sve lošije. Radite koliko možete. Posao vas neće ubiti. To će vas osnažiti, učini sretnim, dati priliku za ušteđevinu s kojom čete dobiti osjećaj sigurnosti u pogledu na budućnost.
In Portal