Osoba s invaliditetom u strahu od raka testisa

PITANJE: R. P. (30) Priznajem kako imam veliku odbojnost prema liječnicima, pa se javljam vama. Djetinjstvo mi je prošlo u bolnicama, toplicama i uz fizikalnu terapiju. 

 

Danas, usprkos invaliditetu, imam normalan život. Ipak, već duži period se borim sam sa sobom i strahom od raka testisa. Možda pretjerujem, ali osjećam povremeno bol u testisima i to me navelo na takav zaključak. Znam da postoji mogućnost samopregleda, pa mi molim vas dajte uputstvo kako se to izvodi? 
ODGOVOR:
Bolovi u testisima kod muškaraca nisu neuobičajena pojava. Različita stanja mogu uzrokovati bol u testisu na dodir, a najčešće je to upala testisa koja može nastati širenjem infekcije iz mokraćnog sustava ili spolno prenosivim uzročnicima. Rak testisa najprije otkrivamo kao maleno otvrdnuće ili kvržicu koju možemo napipati pri pregledu. Prvenstveno obratite pažnju na sljedeće simptome: svako postupno ili naglo povećanje ili smanjenje jednog testisa, bolno ili bezbolno otvrdnuće odnosno oteklina u kojem god predjelu testisa, osjećaj težine u testisu,  neuobičajena osjetljivost u testisu, preponskom predjelu i donjem dijelu trbuha, bol u trbuhu ili leđima, pritisak povećanih limfnih čvorova na mokraćni mjehur (može uzrokovati i simptome bolesnog bubrega), povećane, bolne grudi, pri hormonski aktivnim tumorima na testisima. 
Preporuka je pregledavati se jednom mjesečno, na isti dan i u približno isto vrijeme. Testisi moraju biti opušteni, pa izaberite topao prostor, a pregled je najbolje obaviti nakon tuširanja ili kupanja. Uvijek pregledavajte samo jedan testis odjednom, a susjedni vam može služiti za usporedbu. 
Najprije morate dobro poznavati strukturu svojih testisa, gdje se nalaze žile, epididimis i sjemenovod. Tako ćete lakše prepoznati sve promjene. Primite testis u oba dlana tako da su palac i ostali prsti obje ruke ravni da biste mogli opipati testise. Pregledajte svaki testis posebno. Pregledavajte nježno sljedećim redom: Najprije pregledajte epididimis. Osjetite mekano i na dodir lagano osjetljivo tkivo iznad testisa. Zatim potražite sjemenovod, koji počinje od epididimisa i pruža se po testisu u mokraćni kanal. Osjetite ga kao tvrdu, čvrstu i glatku cijev. Konačno pregledajte još sam testis. Mora biti gladak bez oteklina i otvrdnuća. Otvrdnuće ili oteklina se najčešće javljaju na prednjoj strani testisa. Ponekad se na površini može napipati otvrdnuće veličine zrna prosa, što nije simptom bolesti. Sumnjivo je samo svako otvrdnuće u dubini samog testisa, bez obzira na veličinu ili položaj.
Bolovi u testisima kod muškaraca česta su pojava i uglavnom nisu razlog za zabrinutost. Ignoriranje boli u testisu nije preporučljivo jer može dovesti i do neplodnosti, no nije svaka kvržica rak. Stoga bez panike odmah posjetite liječnika.
In Portal