Osoba sam s lakšim invaliditetom i žrtva obiteljskog nasilja

PITANJE: L.M.(28) U braku sam tri godine i majka djevojčice od dvije godine. Imam lakši oblik invaliditeta jer se teže krećem - posljedica pada na kralježnicu. Ne radim, ne mogu naći posao. Završila sam srednju školu, udala se i prvo vrijeme sve je bilo u redu. Od kada smo dobili curicu, moj muž se počeo mijenjati

Smeta mu moja pažnja prema našem djetetu, optužuje me da ga zanemarujem, česti su sukobi, svađe, koje se bojim završit će i loše za mene. Počeo mi je prijetiti fizičkim nasiljem, do sada me ošamario nekoliko puta. Razmišljam da odem, ali nemam kuda. Roditelji su u godinama, male mirovine, k njima ne mogu. Molim vas za savjet, kada dođe do fizičkog nasilja mogu li ja tražiti pomoć u sigurnoj kući. Kako i kome se obratiti za pomoć?

ODGOVOR: Poštovana L.M., nasilje u obitelji možete prijaviti centru za socijalnu skrb ili policiji, a pomoć žrtvama pružaju brojne ustanove i nevladine organizacije. Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, nasilje u obitelji je:
tjelesno nasilje, odnosno primjena fizičke sile bez obzira je li nastupila tjelesna ozljeda ili nije
tjelesno kažnjavanje i drugi načini ponižavajućeg postupanja prema djeci u odgojne svrhe
psihičko nasilje, odnosno primjena psihičke prisile koja je prouzročila osjećaj straha, ugroženosti, uznemirenosti ili povrede dostojanstva, verbalno nasilje, verbalni napadi, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima ili na drugi način grubo verbalno uznemiravanje, uhođenje ili uznemiravanje preko svih sredstava za komuniciranje ili preko elektroničkih i tiskanih medija ili na drugi način ili komuniciranja s trećim osobama, protupravna izolacija ili ugrožavanje slobode kretanja
spolno nasilje, odnosno spolno uznemiravanje
ekonomsko nasilje pod kojim se podrazumijeva oštećenje ili uništenje osobne i zajedničke imovine ili zabrana ili onemogućavanje korištenja osobne i zajedničke imovine ili pokušaj da se to učini te oduzimanje prava ili zabrana raspolaganja osobnim prihodima ili imovinom stečenom osobnim radom ili nasljeđivanjem, onemogućavanje zapošljavanja ili rada, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, uskraćivanje sredstava za Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebuodržavanje zajedničkog kućanstva i skrb o djeci ili drugim uzdržavanim članovima zajedničkog kućanstva.

Ako ste žrtva nasilja u obitelji, možete se obratiti nadležnom centru za socijalnu skrb tijekom radnog vremena. Slučajeve obiteljskog nasilja možete prijaviti osobnim dolaskom u najbližu policijsku postaju ili pozivom na telefon 192 koji je dostupan tijekom cijelog dana. Sva nadležna tijela koja poduzimaju radnje vezane uz nasilje postupat će hitno. Navedeni su Vam kontakti ustanova, organizacija i ostalih institucija koje pružaju pomoć, podršku i zaštitu žrtvama nasilja u obitelji te im se slobodno možete obratiti.
1.Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Adresa: Preobraženska 4/1, 10000 Zagreb
Tel: 01/4848-100
2.Ured pravobranitelja/ice za djecu
Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu
Adresa: Teslina 10, 10000 Zagreb
Tel: 01/4929-669, 01/4921-278
3.Autonomna ženska kuća Zagreb
– žene protiv nasilja nad ženama –
Adresa: p.p. 19, 10001 Zagreb
Savjetovalište: 0800 55 44
Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) provodi: obrazovne programe za ženske skupine i institucije na temu nasilja nad ženama u obitelji; istraživanja na temu nasilja u obitelji; praćenje zakona koji se tiču nasilja nad ženama; javne kampanje i izdavanje publikacija na temu nasilja nad  ženama.
U okviru AŽKZ i Centra za žene žrtve rata djeluje Savjetovalište. Savjetovanje se odvija prema dogovoru ili putem besplatnog telefona 0800 55 44, radnim danom od 10.00 do 17.00 sati.Smještaj se može osigurati dogovorom putem telefona Savjetovališta
4. Ženska pomoć sada
SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja
Adresa: p.p. 992, 10001 Zagreb
Tel: 01/4655-222
SOS telefon dostupan je svaki dan od 00.00 do 24.00 sata.
Ženska pomoć sada je nevladina i neprofitna organizacija civilnog društva osnovana 03. ožujka 1988. sa ciljem promicanja ženskih ljudskih prava te pružanjem zaštite, pomoći i podrške ženama i djeci žrtvama nasilja. Udruga provodi tri osnovna programa:
a) SOS linija za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji koja je dostupna 24 sata 01/4655-222
b) Savjetovalište za žrtve nasilja, psihološko, pravno i socijalno
c) Smještaj za žene i djecu žrtve nasilja u PRIHVATNI CENTAR na tajnoj adresi
5. Caritasova kuća za žrtve obiteljskog nasilja
Adresa: Selska 165, 10000 Zagreb
Tel: 01/3668-824
Korisnici ove kuće - majke i djeca, žrtve obiteljskog nasilja u obitelji – primaju se isključivo posredovanjem centara za socijalnu skrb. Nerijetko je riječ o ženama koje zbog nesređenog obiteljskog života i zlostavljanja, imaju brojnih poteškoća te su im potrebni različiti oblici stručne pomoći. Tako psiholog primjenjuje strategije efikasnog komuniciranja i emocionalnog jačanja žrtava, obiteljski savjetnik osim što savjetuje majke i djecu, često kroz igru osmišljava kreativne radionice, sudjeluje u organiziranju njihovog slobodnog vremena, a socijalni radnik nastoji upoznati žrtve s njihovim pravima te mogućnostima ostvarenja, provodi grupni i individualni rad te među ostalim, surađuje s različitim ustanovama s područja zdravstva, odgoja i obrazovanja, sudstvom i sl. Djecu se nastoji uključiti u redovno pohađanje škole, a sve majke u obavljanje svakodnevnih kućanskih poslova i skrb za djecu te u lokalnu zajednicu u cijelosti, do povratka u obitelj ili osamostaljivanja i prestanka smještaja. Za vrijeme boravka u ovoj kući, korisnicima se osim navedenog pruža i duhovna skrb.
U kuću na smještaj dolaze majke iz svih krajeva Republike Hrvatske, a od otvorenja do danas u njoj je bilo smješteno oko 500 osoba. Potreba za ovim oblikom pružanja skrbi izuzetno je velika, kuća je kontinuirano popunjena i radi punim kapacitetom.
6. B.a.B.e. – Budi aktivna, Budi emancipirana
Grupa za ženska ljudska prava
Adresa: Selska cesta 112a, 10000 Zagreb
Tel: 01/4663-666
SOS telefon: 0800 200 144
Grupa provodi pravno telefonsko savjetovanje i praćenje zakona.
Putem SOS telefona radnim danom od 9.00 do 19.00 sati može se dobiti savjet aktivistica udruge, a utorkom i četvrtkom od 17.00 do 19.00 te srijedom od 10.00 do 12.00 sati pravni savjeti.

Lea Puljčan, Pravna klinika u Zagrebu