Drugi donose odluke za koje misle da su najbolje za mene i stanje izazvano mojim invaliditetom

PITANJE: N. N. (27) Već dugo drugi donose odluke za koje misle da su najbolje za mene i moje stanje izazvano invaliditetom. 


Davno sam odustala od svojih ciljeva i prihvatila savjete onih koji kreiraju moj život. Radim posao koji ne volim i čekam neka bolja vremena kada ću biti spremna preuzeti odgovornost za sebe i početi živjeti kako želim. Koje je to pravo vrijeme za početak ispunjavanja vlastitih želja i ciljeva, za mir u duši, vrijeme za ljubav i zadovoljstvo?
ODGOVOR:
Aristotel je tvrdio kako je cilj svakog čovjeka što bolje ostvariti prirodom zadane opće sposobnosti svoje vrste, primjerice, cilj pojedinog konja je da bude što brži jer je brzina ono što karakterizira vrstu konja, dok je cilj pojedinog čovjeka da bude razuman i moralan jer to je ono što karakterizira vrstu ljudi. Kada čovjek ostvari navedeni cilj on je onda u stanju u stanju blaženstva. Najteži je život koji se živi bez cilja i samo rutinski odrađuje. Tada vlada dosada, praznina i guši vas osjećaj bespotrebnosti. Cilj usmjerava naše živote, daje im punoću i smisao. Besmisleno je prisiljavati se i očekivati od sebe rad na nečemu što nam ne pričinjava zadovoljstvo, u što ne vjerujemo, a samo kako bi primili naknadu za taj rad.
Za postavljanje ispravnih ciljeva neophodna je mudrost koja se temelji na bliskosti sa sobom, poznavanju sebe samog, vlastitih sklonosti i mogućnosti. Život je najdragocjeniji i najljepši poklon koji bez obzira na invaliditet i sve što vam je donio treba prihvatiti u punini . 
Stoga ne čekajte da drugi odlučuju za vas, ne čekajte da vrijeme donese neke promijene, ne govorite sebi još niste spremni. Preuzmite odgovornost za sebe, postavite si ciljeve prema mogućnostima i pokušajte živjeti svaki trenutak punim plućima na ovom svijetu koji nudi nebrojene mogućnosti. Samo vi možete postavljati granice i zaustaviti rast svoje duše, uma i srca. Volite se slobodno i bezuvjetno. Jer ako ima nešto beskonačno na ovom svijetu, onda je to sposobnost voljenja.
In Portal