Osoba sam s invaliditetom i jako brinem o svom tijelu

PITANJE: V. P. (49) Imam dilemu već neko vrijeme i trebam savjet. Tvrdim svojim ukućanima da koriste previše kozmetičkih preparata bez opravdanog razloga. 

 
Na tržištu su uglavnom dostupni proizvodi industrijske kozmetike koja ima za cilj stvaranje profita. Pri tome je higijena, i uz to zdravlje, na zadnjem mjestu. Ja sam osoba s invaliditetom i jako brinem o svom tijelu, ali ne tuširam se svaki dan i mislim da za to nema potrebe. Ne perem kosu svaki dan kao moja djeca i mislim da je to za njih i njihovu kožu štetno. Voljela bih da mi odgovorite kako pravilno održavati higijenu? Jesam li u pravu ja ili moja obitelj?
ODGOVOR:
Pravilna higijena tijela je neophodna za cjelokupno čovjekovo zdravlje. Svakodnevno tuširanje je navika u zadnjih četrdesetak godina, dakle posljedica medijskih kampanja različitih šampona, sapuna, gelova i sl. Nekada su se ljudi tuširali jedanput tjedno, dok je danas nezamislivim ne učiniti to barem jedanput dnevno. U mnogim zemljama je i navika svakodnevnog pranja kose sasvim uobičajena.
Ne postoji univerzalno pravilo kada i koliko ćemo se kupati. Zimi je potrebno puno rjeđe,  ali ako smo radili poslove pri kojima se znojimo normalno je nakon njih se oprati. Istraživanja upućuju na to da naše tijelo (masna tkiva, krv, urin...) skladišti kemijske supstance koje se nalaze u higijenskim i kozmetičkim preparatima. 
Danas nitko ne može znati koje će dugoročne posljedice taj proces imati na ljudsko tijelo. Može se samo logično zaključiti da je najbolje koristiti biorazgradive proizvode. Takve tvari su uglavnom prirodnog porijekla. Prirodna kozmetika, povijesno gledano, preteča je svih vrsta sapuna, šampona, krema, šminke i losiona koje danas koristimo. 
Pod pojmom prirodna kozmetika smatra se ona kozmetika koja zadovoljava uvjete organske kozmetike i ne sadrži kemijske i sintetske mirise, konzervanse, boje, silikone, parafine, mineralna ulja i ostale petrolate te se ne testira na životinjama. U proizvodnji se koriste najčešće ručno pripremani ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, voda i alkohol nastao ekstrakcijom bilja. Eterična ulja, propolis i prirodni alkohol, kao i odgovarajući postupci pri izradi i pakiranju, kao konzervansi djeluju na prirodne antibakterijske komponente proizvoda.  S obzirom na to kako i voda kojom se peremo najvjerojatnije nije potpuno čista, već možda ima i fluorida i klorida, pesticida i teških metala, svaki dodatak u sredstvu za pranje je samo još jedna opasnost više.
Treba se tuširati onda kad postoji stvarna potreba za tim, nježnim prirodnim sredstvom i mlakom vodom. Tuš je puno zdraviji od kupanja u kadi i trebamo ga koristiti, posebno u zrelijim godinama kada je kupanje teže i opasnije. 
Svaki dan je obavezno oprati dijelove koji su izloženiji prljavštini, a naša koža se i sama čisti te svakodnevno odstranjuje mrtve ćelije. Pri tuširanju koristite piling rukavicu od prirodnog materijala kojom kružnim pokretima masirajte kožu, a nakon pranja utrljajte kvalitetne i hranjive prirodne kreme za tijelo.
In Portal