Zbog inkontinencije počela sam se zatvarati u vlastiti svijet

PITANJE: J. P. (42) Pratim ovaj portal godinama, iako nisam osoba s invaliditetom. Nisam ni znala da ću jednom i sama tražiti savjet. 


Imam problem koji me počeo ozbiljno ograničavati u normalnom funkcioniranju. Ne mogu kontrolirati mokrenje, odnosno mjehur, i to mi izaziva sram, nemoć i frustraciju. Imam se potrebu nakon svakog takvog nekontroliranog mokrenja istuširati, a to je nemoguće. 
Događa mi se sve češće i počela sam izbjegavati društvo iz straha da će svi osjetiti miris mokraće. Kupila sam uloške, no mislim da nisu prikladni. Koža mi se zacrveni i ne znam kako prevladati ovo stanje? 

ODGOVOR: Kod inkontinencije je vrlo važno održavanje osobne higijene. Nekontrolirano ispuštanje mokraće može svojim specifičnim mirisom izazvati nelagodu i sram te samim time djelovati na način da se osoba samovoljno izolira i izbjegava društvo.  
Ulošci i pelene za odrasle su u današnje vrijeme prilagođene vama, za vašu udobnost i osjećaj sigurnosti i suhoće, a mirisi se mogu ukloniti redovnim održavanjem higijene. Uz pomoć jednokratnih higijenskim maramica  nemate potrebu nakon svakog mokrenja ići na tuširanje. 
Pelene za odrasle, ulošci i slični proizvodi su i dragocjena i neophodna pomoć, no mogu pogoršati probleme s kožom ako odgovarajuća njega i higijena izostanu. Naime, s obzirom na to da pelene i ulošci zadržavaju urin i stolicu, ako se odmah ne promijene, koža se izlaže dugotrajnijem dodiru s tjelesnim izlučevinama. 
Stoga svakako treba pripaziti da ostane čista i suha te se odmah nakon obavljanja nužde preporučuje čišćenje blagim, razrijeđenim sapunom i vodom, a potom i temeljito ispiranje te nježno sušenje (izbjeći grubo trljanje). Može doći do infekcija, osipa i sličnih problema. Kako bi se to spriječilo, postoje mnogi preparati i pomagala za održavanje osobne higijene kod inkontinencije.
Prilikom odabira odgovarajućih preparata i pomagala. najbolje je potražiti savjet liječnika ili ljekarnika koji će pomoću informacija o jačini i vrsti inkontinencije lakše odrediti koje sredstvo će vam najbolje odgovarati te vam pružati osjećaj suhoće i sigurnosti.
In Portal