Osoba s invaliditetom koja strahuje od raka testisa

PITANJE: N. P. (22) Uz invalidet, s kojim živim najbolje što mogu, postoji strah koji je opravdan. Siguran sam u postojanje nasljedne predispozicije za rak testisa i zato me interesira kako prepoznati taj karcinom.

 

Ne znam objasniti svoje česte misli o pojavi te bolesti, možda je riječ o stresu na poslu. Svakako vas molim savjet kako se osloboditi tog straha i na koji način mogu sam kontrolirati vlastito zdravlje po pitanju raka testisa?

ODGOVOR: Rak testisa, gušterače i prostate mogu biti dio obiteljske povijesti bolesti, no još uvijek nisu otkriveni geni koji ga uzrokuju. Bilo kakav oblik vježbanja pomaže da se riješite stresa koji se sve češće navodi kao bitan faktor u pojavi kancerogenih bolesti. Kada je u pitanju rak testisa, samopregled je obvezna opcija za sve one koji žele biti na oprezu i redovito kontrolirati svoje zdravstveno stanje.

Iako je ponekad teško prepoznati rak testisa, izgled samih testisa kod većine muškaraca upućuje da nešto nije u redu. Liječnici preporučuju svim muškarcima da pipanjem testisa provjere postoje li kakve abnormalnosti na njima.

Za najbolju prevenciju raka testisa trebate znati kako vaši testisi izgledaju i kakvi su na dodir. Tek tada ćete dovoljno rano moći primijetiti i najmanje promjene.

Pregled testisa radite jedno mjesečno, slijedeći ove korake:

Pregledavajte testise dok se tuširate jer će topla voda omekšati skrotum, zbog čega će biti lakše osjetiti unutrašnjost testisa. Pregledajte skrotum, tražite kvržice ili natečenost kože. Primite testise u ruku i osjetite razliku između testisa. Jedan od njih je gotovo uvijek veći, odnosno manji. Pregledajte svaki testis posebno, a zatim ih međusobno usporedite. Koristite obje ruke i nježno primite testise između palca i kažiprsta.

Potražite bilo kakve kvržice ili otekline. Oba testisa moraju biti glatka, osim kanala  koji prenosi spermu u penis, koji se nalazi pri vrhu na stražnjoj strani testisa i obično je neravan.

Ostali simptomi koje ne smijete zanemariti uključuju: kvržice ili proširenja u testisima, bolovi u testisima, osjećaj težine u skrotumu, oticanje nogu, tupa bol u trbuhu ili preponama, iznenadno skupljanje tekućine u skrotumu, bol ili nelagoda u testisima ili skrotumu, proširenje ili osjetljivost grudi.

Neka istraživanja pokazuju da je u mladih muškaraca koji redovito vježbaju manja vjerojatnost obolijevanja od raka testisa. Druga istraživanja ukazuju na to da ispravljanje nespuštenih testisa prije navršene desete godine smanjuje opasnost od nastanka raka. Međutim, najvažnije je redovito samopregledavanje testisa.

Primijetite li bilo kakvu nepravilnost na testisu javite se liječniku obiteljske medicine, a zatim urologu.

In Portal