MIRJANA HRGA Što je sve potrebno za pomilovanje mladića s invaliditetom Huanita Luksetića

Luksetić je osuđen na dvije godine zatvora zbog proizvodnje marihuane, unatoč njegovim tvrdnjama da mu kanabisovo ulje ublažava simptome bolesti - multiple skleroze

 

Savjetnica predsjednice Republike za strateške politike i odnos s Vladom i Saborom Mirjana Hrga izjavila je u utorak novinarima da će pomilovanje Huanita Luksetića postati tehničko pitanje nakon što Ured predsjednice dobije potrebnu dokumentaciju.

- Čekamo da dobijemo potrebnu dokumentaciju i nakon toga je to pitanje uistinu tehničko - rekla je Hrga novinarima na okruglom stolu o nacrtu prijedloga Ovršnog zakona, upitana u kojoj je fazi postupak pomilovanja Luksetića, koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog proizvodnje marihuane unatoč njegovim tvrdnjama da mu kanabisovo ulje ublažava simptome bolesti - multiple skleroze.

Isto pitanje novinari su postavili i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću koji im je odgovorio: - Još neke dokumente trebamo i onda ćemo kompletirati predmet i postati, mislim da je to ovaj tjedan.

Hrgu su novinari pitali smatra li, dođe li do pomilovanja, da će se predsjednici obraćati sve više ljudi s istim zahtjevima.

- Svi smo mi pametni ljudi, ako postoji problem onda će biti i tih zahtjeva, ali ne možete ovakvu situaciju riješiti jednim pomilovanjem nego morate šire gledati tu priču i pronaći rješenje. Od rješenja ne treba bježati i to je sve što mogu reći - rekla je Hrga.

Upitana koje su opcije za rješavanje problema kanabisa u svrhu liječenja, kazala je novinarima kako vjeruje da su već upoznati s tim da je od 2015. Hrvatska jedna od prvih država u svijetu, a neki kažu i prva, koja je dopustila prodaju pripravaka na bazi kanabisa u ljekarnama.

- Došli smo do problema da od ožujka prošle godine nemamo tih lijekova, a kad ih imamo oni su skupi. Tu možete detektirati odmah dva krucijalna problema. Hajdemo za početak probati riješiti ta dva problema, pa ćemo nastaviti šire priču - poručila je Hrga.

Drugostupanjski sud nedavno je potvrdio osuđujuću presudu Općinskog suda u Rijeci Huanitu Luksetiću na dvije godine zatvora za ilegalnu proizvodnju marihuane radi prodaje, iako je Luksetić, koji boluje od multiple skleroze, u svojoj obrani tvrdio da je marihuanu uzgajao zbog proizvodnje kanabisova ulja, koje ublažava simptome njegove bolesti.

Prema informacijama iz riječkog suda, predmet je na drugom stupnju prebačen na Županijski sud u Osijeku, gdje je donesena drugostupanjska potvrđujuća presuda.

Luksetićev branitelj odvjetnik Vladimir Gredelj ustvrdio je tada da je to primjer nehumanog postupanja hrvatskog sudstva. "Ova presuda šalje Huanita u smrt. Odgovorno tvrdim da ako ode na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, neće se živ vratiti", rekao je Gredelj.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je da će iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati Luksetića kad podnese zahtjev za pomilovanjem.

Bošnjaković je krajem siječnja izjavio kako očekuje da bi cjelokupna procedura vezana uz pomilovanje Luksetića mogla završiti u iduća dva tjedna, nakon čega će predmet biti dostavljen predsjednici na postupanje.

Hina