Naknada troškova hitne medicinske pomoći za osobe s invaliditetom

PITANJE: V. Z. (28) Provela sam nekoliko dana kod prijateljice u drugom gradu. Osoba sam s invaliditetom i uvečer me je uhvatila jaka groznica.

 

Prijateljica se uplašila, nisam imala snage čekati da me vozi do bolnice koja je dosta udaljena. Odvela me liječniku privatne prakse koji živi u blizini i bio je kod kuće, gdje ima i ordinaciju. Hitna medicinska pomoć pružena mi je u neugovornoj zdravstvenoj ustanovi. Imam li pravo na povrat troškova hitne medicinske pomoći. Ako imam kome se predaje zahtjev i podmiruju li se troškovi u cijelosti?

ODGOVOR: Hitna medicinska pomoć podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti po život i zdravlje. Ako vam je hitna medicinska pomoć pružena u neugovornim zdravstvenim ustanovama, odnosno kod neugovornih zdravstvenih radnika privatne prakse, a imate utvrđen status u obveznom zdravstvenom osiguranju, imate pravo na povrat plaćenih troškova.

Zahtjev za povrat plaćenih troškova podnosi se u pisanom obliku (ne postoji propisana tiskanica) regionalnom uredu, odnosno područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), nadležnom prema mjestu prebivališta, odnosno boravišta osigurane osobe.

Zahtjevu obavezno priložite: original računa na vaše ime neugovorne zdravstvene ustanove, odnosno neugovornog zdravstvenog djelatnika privatne prakse i presliku medicinske dokumentacije. Osnova za naknadu troškova je nalaz, mišljenje i ocjena liječničkog povjerenstva HZZO-a o tome da se radi o zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja pruženoj u hitnom slučaju i da se odobrava povrat sredstava.
Maksimalni povrat odobrava se u visini vrijednosti zdravstvenog standarda utvrđenog Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, odnosno općim aktima HZZO-a.

Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja dostupan je na stranici www.digured.hr.

In Portal