KRIVI OPIS POSLA Mladiću s cerebralnom paralizom prijeti otkaz zbog invaliditeta

Adam Catlin je u prosincu proslavio svoju desetu godinu kao pozdravljač u Walmartovom Selinsgrove Supercentru. Sada se boji da će izgubiti posao zbog svog invaliditeta

 

Promjena radnih dužnosti na ulaznim vratima zahtijeva da 'pozdravljači' prepuste mjesto 'domaćinima', preuzimajući zadatke koje Catlin kaže da mu njegov invaliditet neće dopustiti da obavlja.

- Bio je to šok. Rekli su mi u subotu. Pozvali su me u upraviteljev ured i rekli da se opis posla mijenja. Rekli su da ću morati moći podići preko deset kilograma, puno hodati, dugo stajati - rekao je 30-godišnji Catlin iz Middleburga. Kako piše Daily Item, Catlin je kazao da će odluka o njegovom zaposljenju biti donesena do 26. travnja.

- Ne mogu podići deset kilograma i držati se za hodalicu. Moram biti u stanju hodati - objasnio je.

Cerebralna paraliza ograničava snagu i raspon pokreta. Catlin se oslanja na hodalicu kako bi se uspravio i hodao. Puzanje mu je često jedini put do uskih mjesta. Iako je u stanju, uz određenu pomoć, podizati stvari poput utega, držanje šalice ili pribora za jelo, ili čak obično rukovanje, problem su za njegovu finu motoriku.

Catlin je rekao da bi mogao primati invalidninu, ali da radije radi, i to prosječno 32 sata tjedno na jedinom poslu koji je ikada radio. Na posao stiže 30 minuta prije svoje smjene i nema nikakvih primjedbi na njegov rad, a glavna odgovornost mu je pozdraviti kupce kada dolaze i odlaze.

Postoje slični izvještaji iz East Stroudsburga, kao i New Yorka i Ohia, gdje su zaposlenici s cerebralnom paralizom završili bez posla kada su trgovine ukinule poziciju 'pozdravljača'. Objava na korporativnom blogu kaže da se 'pozdravljači' mogu prijaviti za nova radna mjesta ili druge pozicije, ili prihvatiti otpremninu.

Kory Lundberg, Walmartov korporativni glasnogovornik, izjavio je da je prijelaz na pozicije 'domaćina' započeo u 2016. i od tada se proširio na više od 1.000 trgovina. Pozicija traži više odgovornosti, ali nudi veće plaće, rekao je.

Brian Habermehl radi za organizacijuThe Arc, vodeći njihove grupe za samozastupanje osmišljene da pomognu osobama s invaliditetom da postanu samostalne. I on ima cerebralnu paralizu.

Na pitanje kakvu poruku šalje Walmart, Habermehl je bio jasan - 'pogrešnu'.

- Adam je vrhunski sportaš, zraka sunca. Walmart ima njegovu sliku koja visi u trgovini kraj blagajni - kaže Habermehl.

Catlin se nada da će zadržati posao koji voli.

- Volim sve tamo i svi su oni dio moje obitelji i to bi mi stvarno nedostajalo - rekao je Catlin.

Damir Fatušić

 

Povezane vijesti