Kao žena s invaliditetom patim i od vaginalne infekcije zbog koje više nemam intimne odnose s partnerom

PITANJE: M. O. (26) Poštovani, žena sam s invaliditetom i imam problem za koji mi prijateljica kaže da je sigurno vaginalna infekcija koju mogu liječiti i bez odlaska ginekologu.

 

Zbog ovog problema osjećam veliku nelagodu i više nemam intimne odnose s partnerom.

Ne znam što je uzrok, ali odnedavno osjećam svrbež i imam crvenilo na stidnici. Možete li mi preporučiti neku kremu ili nešto drugo što mogu i sama kupiti bez odlaska liječniku?

ODGOVOR: Rodnica ima prirodno uravnoteženu floru za koju su zaslužne dobre bakterije koje proizvode mliječnu kiselinu i uspijevaju održati pH rodnice na oko 4,5. U trenutku kada dođe do narušavanja vaginalne flore uzrokovane gljivicama, broj dobrih bakterija rapidno pada i štetni mikrobi nastanjuju rodnicu.

Gljivične vaginalne infekcije poznate i pod nazivom kandidijaza, najčešće nastaju zbog gljivica Candida albicans koje se prirodno nalaze u tijelu žene. Prisutnost gljivica je mala i to su uglavnom dobre bakterije koje ne uzrokuju nikakve tegobe.

Simptomi variraju od osobe do osobe. Najčešće uključuju svrbež i iritaciju vagine ili vulve, crvenilo i blago oticanje stidnice te sirast iscjedak bijele boje. U slučaju nekih od tih simptoma, najbolje je obratiti se ginekologu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo postojanje oboljenja te pravodobno počela odgovarajuća terapija. U održavanju intimne higijene i obnavljanju ravnoteže vaginalne mikroflore pomažu sapuni i gelovi za intimnu njegu te kapsule.

Vaginalnu gljivičnu infekciju mogu uzrokovati: antibiotska terapija – koja dovodi do smanjenja Lactobacillus bakterija u rodnici i promjene u vaginalnom pH, što omogućuje pretjerano razmnožavanje gljivica, trudnoća, nekontrolirani dijabetes, oštećenje imunološkog sustava te svi postupci koji mijenjaju vrstu i količinu bakterija koje su normalno prisutne u rodnici, kao što su ispiranje ili iritacija zbog neadekvatne vaginalne vlažnosti.

Za blage do umjerene simptome i rijetke epizode gljivične infekcije, vaš liječnik može preporučiti: Antifungalne kreme, masti, tablete ili čepiće koji učinkovito liječe gljivične infekcije u većini slučajeva. Primjenjuju se najčešće jednokratno, ili tijekom 1 do 3 dana. Vaš liječnik može vam propisati neki od lijekova, dok su neki preparati dostupni u slobodnoj prodaji. Nuspojave ovih lijekova su vrlo rijetke, a mogu uključivati osjećaj peckanja ili iritaciju tijekom primjene.

Obratite se vašem liječniku ako se nakon završenog tretmana simptomi ne povuku ili se vrate u roku od dva mjeseca nakon terapije. Mnogi preparati protiv gljivičnih infekcija dostupni su bez recepta. Ako ste koristili neki od njih, a simptomi se nisu povukli, posjetite vašeg liječnika.

In Portal