Kako liječiti reumatske bolove koji nastaju kao posljedica invaliditeta

PITANJE: N. P. (46) Zabrinut sam zbog oticanja zglobova i još nekih promjena koje mi se povremeno javljaju. Tako ima dana kada nemam funkcije dva prsta na ruci ili izgubim osjet dijela ruke.

 

Siguran sam da su to reumatski procesi nastali kao posljedica invaliditeta koji imam od rođenja. Koji su još mogući uzroci i kako mogu umanjiti tegobe reumatskih bolesti?

ODGOVOR: Uzroci reumatski bolesti često su nepoznati, dok su za neke poznati uzroci ili bar čimbenici rizika. Najčešći simptom mišićno-koštane bolesti je bol. Drugi česti simptom u reumatskim bolestima su zakočenost i smanjena funkcija.

Najkarakterističniji znak reumatskih bolesti je oteklina zglobova. Svaki simptom bolesti treba evaluirati individualno, ali tek kada se dobije cjelokupna slika može se postaviti dijagnoza. Najvažniji simptomi i znakovi mišićno-koštane bolesti su: bol, zakočenost, oteklina, deformacija, nestabilnost, smanjena funkcija, umor, depresija, strah, poremećaj spavanja.

Liječenje bolesnika s reumatskim bolestima zahtjeva individualni pristup u postavljanju dijagnoze, procjeni aktivnosti bolesti i odabiru terapijskih tretmana, uvažavajući dob, spol i psihosocijalne aspekte bolesnika. Reumatske bolesti su kronične, s fazama smirivanja i aktivacije, nepredvidivog su tijeka na koji pozitivno ili negativno utječe mnoštvo čimbenika te stoga tretman liječenja zahtjeva trajnu procjenu postupaka, funkcionalnog statusa i reakcije bolesnika na bolest. Postoji općenito uvjerenje da je pojava reumatskih bolesti nezaobilazna posljedica starenja organizma na koju se vrlo malo može utjecati.

Pored lijekova koji se nude na tržištu, pacijenti mogu puno i sami uraditi da poboljšaju svoje zdravlje i umanje simptome ove bolesti. Zdrav način života djeluje pozitivno na terapiju i smanjenje jačine simptoma.

Važna je raznovrsna ishrana, puno  kretanja i dobro držanje tijela. Raznovrsna ishrana podrazumijeva ribu, voće, povrće, perad, integralne žitarice i vrijedna biljna ulja s omega 3 kiselinama. Vitamini C i E djeluju protiv upala, dok su kalcij i vitamin D potrebni vašim kostima. Pažljivo i  u malim količinama trebate unositi meso i mesne proizvode, jer oni sadrže arahidonsku kiselinu koja izaziva oticanje zglobova, upale i na kraju bolove. Ona se najviše nalazi u mesnim proizvodima, mlijeku i mliječnim proizvodima. Smanjenje tjelesne težine djeluje pozitivno na zglobove. Debljina opterećuje zglobove. Aktivnosti koje se preporučuju su plivanje i gimnastika u vodi.

In Portal