Koliko je higijena usne šupljine bitna za sveukupno zdravlje osoba s invaliditetom?

PITANJE: V. Z. (22) Svakodnevno trošim puno vremena na održavanje higijene. Djelomičan razlog je strah od nekih novih komplikacija izazvanih vlastitom nebrigom, a koje bi pogoršale moje invaliditetom narušeno zdravlje.

 

Ipak, ne znam što radim krivo jer mi povremeno krvare desni. Uvijek kupujem četkice s tvrdim vlaknima i jako trljam zube kako bih uklonio sve ostatke hrane. Ne znam u čemu griješim, jer povremeno osjetim vlastiti ružni zadah iz usta. Živim u malom mjestu i za odlazak zubaru potrebno mi je puno planiranja i pomoć, pa ta opcija postoji samo ako baš moram. Za sada me ni jedan zub ne boli, pa se nadam, uz vaše savjete, nestat će i to povremeno krvarenje i ružan zadah. Dajte mi savjet kako pravilno održavati higijenu zubi?

ODGOVOR: Važan dio svakodnevne higijene svakako čine zubi i njihovo pravilno održavanje. Uz nekoliko jednostavnih savjeta postignite zdrave i lijepe zube.

Svakodnevno pranje zubi tvrdim i polutvrdim četkicama može uzrokovati oštećenje cakline i dugoročno stvoriti probleme s desnima. Tvrde četkice i pogrešan način četkanja uzrok su povlačenja i krvarenja desni. Bol i krvarenje za vrijeme pranja zuba su pokazatelji bolesti desni kao što je gingivitis, od koga se desni crvene, natiču i krvare, a sve to je posljedica bakterija koje se nakupljaju u plaku između zuba. Mekša vlakna na četkici i nježni kružni pokreti očuvat će caklinu zuba i zubno meso, ali i ukloniti moguće nelagode tijekom četkanja zubi. U slučaju četkanja zubi, čak 40 posto zuba ostaje neočišćeno. Naime, četkicom se ne može u potpunosti ukloniti sva nečistoća pa je stoga poželjno posegnuti za zubnim koncem ili interdentalnom četkicom. Kako bi se spriječilo stvaranje kamenca, plak je osnovni preduvjet koji je potrebno eliminirati. Zubni konac može ukloniti hranu dospjelu u međuprostor, ali i plak, gustu tvorevinu koju čine bakterije, ostaci hrane i odumrle stanice.

U slučaju lošeg zadaha, problem mogu biti naslage bakterija na jeziku. Četkice za čišćenje jezika odličan su alat za dosezanje stražnjih dijelova usne šupljine. Poželjno je koristiti ih svaki put kada se četkaju zubi.

Zubara bi trebalo posjetiti najmanje dva puta godišnje kako bi se na vrijeme preventivno zaštitili zubi od potencijalnih većih problema te obavili manji popravci i redovita čišćenja. U slučaju kontinuiranog kvarenja zubi ili drugih komplikacija, preporučuje se i češći odlazak zubaru.

Četkice su konstantno izložene vlazi i često se ne stignu osušiti između korištenja. Osim toga, ovisno o pritisku, struktura vlakana može se narušiti i time smanjiti djelotvornost same četkice pa se stoga preporučuje zamjena četkice svaka tri mjeseca.

In Portal