Kao osoba s invaliditetom bila sam presretna kada sam dobila posao, a onda je uslijedio pakao

PITANJE: K. F. (25) Obraćam se vama vjerujući da mi možete pomoći. Zaposlena sam godinu dana i ovo mi je prvo radno mjesto. S obzirom na invaliditet neopisiva je bila sreća kada sam dobila posao.


Od tada mi je život pokazao i onu tamnu ljudsku stranu, a kao osoba počela sam se mijenjati. Bila sam neiskusna i stalne verbalne napade nisam uzimala za zlo, ali kako to nije prestalo ni do danas shvatila sam da trebam pomoć.
Umorna sam od svakodnevnih komentara i neprihvaćanja od kolega na poslu. U stalnom sam strahu od novog izljeva uvreda koje čak i nemaju veze s mojim radom, već izgledom ili ponašanjem. Jesam  li žrtva mobinga? Postoji li udruga gdje mogu potražiti savjet?
ODGOVOR:
Mobbing je specifičan oblik ponašanja na radnom mjestu, kojim jedna osoba ili skupina njih sustavno psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu, s ciljem ugrožavanja njezina ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije s radnog mjesta. Mobbing možete prepoznati po pet razvojnih faza.
 U prvoj se fazi kao potencijalna osnova mobbinga pojavljuje neriješen konflikt među suradnicima, koji u konačnici rezultira poremećajem u međuljudskim odnosima. Izvorni se sukob ubrzo zaboravlja, a zaostale agresivne težnje usmjeravaju se prema odabranoj osobi.

U drugoj fazi potisnuta agresija eskalira u psihoteror. U vrtlogu poniženja, prijetnji, psihičkog zlostavljanja i mučenja, žrtva gubi svoje profesionalno i ljudsko dostojanstvo i počinje se osjećati i postaje manje vrijednim subjektom koji u svojem radnom okruženju gubi ugled, potporu, pravo glasa.

Treća faza je kada već obilježena i permanentno zlostavljana osoba postaje 'dežurnim krivcem' za sve propuste i neuspjehe kolektiva. Četvrta faza karakteristična je po očajničkoj "borbi za opstanak" žrtve, kod koje se tada pojavljuje sindrom izgaranja na poslu, odnosno kronični sindrom umora (burn-out), psihosomatski ili depresivni poremećaji. U posljednjoj fazi, uglavnom nakon višegodišnjeg teroriziranja, žrtve obolijevaju od kroničnih bolesti i poremećaja i često napuštaju posao.

Mobbing – Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga je nestranačka i neprofitna organizacija koja provodi edukaciju, istraživanja i zagovaranje. Udruga pruža besplatnu pravnu zaštitu i edukaciju svim žrtvama mobbinga. Čvrsto se zalažu za društvo temeljeno na vrijednostima demokracije, tolerancije, pluralizma te zaštite ljudskih prava. Više informacija na stranici mobbing.hr.

In Portal