Iako imam invaliditet uvijek sam bila rado viđena u društvu zbog svoje vesele naravi i optimizma

PITANJE: L. P. (40) Ne znam jesam li već ušla u menopauzu, ali ljudi oko mene kažu kako sam se promijenila i da više nisam ona osoba koju poznaju.

 

Uvijek sam bila rado viđena u društvu zbog svoje vesele naravi i optimizma, usprkos invaliditetu koji mi uzrokuje stalne bolove i probleme.

Postala sam mračna, čak pomalo depresivna, planem u nekada normalnim situacijama, čak i zaplačem bez ikakvog povoda. Nije mi do smijeha i izbjegavam puno ljudi. Bojim se te menopauze i ne znam kako se manifestira kod drugih žena? Što mi se događa i kako si mogu pomoći?

ODGOVOR: Perimenopauza predstavlja period kada nivo estrogena u tijelu počinje opadati i javljaju se simptomi poput nagle promjene raspoloženja i valova vrućine (valunzi).

Menopauza najčešće nastupa kada žena tijekom 12 mjeseci ne dobije nijednu menstruaciju. Nakon te faze dolazi do postmenopauze, perioda u kojem mnoge žene primjećuju velike promjene u emotivnom stanju.

Za neke žene, posebno one koje uzimaju hormonsku terapiju ili im je uklonjena maternica, promjene raspoloženja su prvi znak da ulaze u menopauzu. Psihičke promjene u menopauzi i perimenopauzi su individualne, ali za neke žene mogu biti vrlo teške i neugodne.

Psihički simptomi koji ukazuju da ćete ući u menopauzu su nervoza koju prema istraživanjima tada osjeća skoro 70 posto žena. Postaju manje tolerantne i lakše ih je iznervirati i uznemiri.

Depresija je ozbiljan psihički poremećaj koji zahtjeva pregled, dijagnozu i praćenje stručne osobe, a javlja se kod jedne od pet žena u menopauzi. Mnoge žene u menopauzi osjećaju tenziju, nervozu, zabrinutost i imaju napade panike. Tijekom menopauze često se javljaju epizode plakanja i tuge, razdražljivosti i reakcije na stvari i sitnice na koje ranije ne bi reagirali.  No, suze su ponekad ljekovite jer reguliraju nivo stres. Ponekad se javlja nesanica kao posljedica naglih promjena raspoloženja, a pogađa oko 50 posto žena u menopauzi.

Mnoge fizička promjene u tijelu žene tijekom ovog perioda djeluju na promjenu mentalnog i emotivnog stanja. Nizak nivo estrogena uzrokuje razdražljivost, zaboravnost, stres, anksioznost i manjak koncentracije. Znanstveno je dokazano da se kod žena u perimenopauzi pojavljuje viši nivo proteina u mozgu, poznatijeg kao monoamin oksidaza, koji je povezan s depresijom. Dokazano je i da žene koje nemaju dobar odnos s partnerom, nisu ostvarene u ljubavi, izložene su velikom stresu ili se nalaze u teškoj životnoj situaciji, teže podnose menopauzu i kod njih postoji veći rizik za mentalne i emotivne promjene.

Vježbanje, zdrava prehrana, dovoljno sna i podrška prijatelja pomažu ženi da se lakše prilagodi na proces menopauze. Redovna fizička aktivnost je savršen način za jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, oslobađa od stresa, poboljšava raspoloženje i daje vedriju perspektivu u rješavanju problema.

Ne strahujte od menopauze, već pratite simptome svog tijela i naučite kako ih kontrolirati. Mnoge žene su pronašle mir i radost tijekom menopauze tako što su počele vježbati  jogu, tai chi i meditirati.

In Portal