Kakva je to prijateljica koja kao i ja ima invaliditet, a izjeda je ljubomora zbog mog dobrog materijalnog stanja

PITANJE: N. P. (26) Za vrijeme rehabilitacije, nakon operacije koja me dovela do invaliditeta, upoznala sam ženu koja mi je puno pomogla. Tada sam bila potpuno izgubljena i prestrašena od toga što mi donosi budućnost.

 

Njezini savjeti su mi dali nadu i nastavile smo prijateljstvo koje traje već pet godina. Dogodilo se nešto s njezine strane što me jako povrijedilo i navelo na prisjećanje kako izgleda naša veza. Ona je često pokazivala zavist s obzirom na moj dobar materijalni položaj. Pokušala sam joj biti bolja prijateljica često joj poklanjajući ono što bi poželjela, a ne bi mogla kupiti svojim primanjima.

S vremenom me odvojila od starih prijatelja, ali možda je tako i meni bilo jednostavnije. Počela sam živjeti drugi život nakon operacije i prijateljica sa sličnim teškoćama mi je bolje odgovarala. Sada ne znam koji je ispravan način za prekid prijateljstva? Ili trebam oprostiti i nastaviti dalje?

ODGOVOR: Ne postoji pravi način za prekid prijateljstva, posebno kada se radi o onom koje traje godinama. Iako ljudi u naš život dolaze s razlogom, ponekad moraju i otići iz njega. Posebno ako nas guše i sputavaju naš razvoj. Kada se osjećate obveznim vidjeti prijatelja, nasuprot uzbuđenosti, to je znak da se nešto vjerojatno mora promijeniti. Viđate se samo iz neke navike, a to vam uvijek predstavlja opterećenje. Nitko vas ne sili na to. Nisu svi odnosi za cijeli život. Vrijeme koje provodite s takozvanim prijateljem, radije iskoristite za nešto u čemu zaista uživate.

Materijalno je prolazno. Ako cijenimo previše materijalno, darove – površni smo. U pravom prijateljstvu ne treba postojati zavist. Događa se da nas jedan prijatelj uvjetuje, da ne želi da se družimo s drugima. Iz zavisti, posesivnosti. Često smo sebični i želimo neke prijatelje samo za sebe. Mislimo da smo mu mi najbitniji i da mu drugi ne trebaju. Kada se nađemo u takvoj situaciji teško je odlučiti tko nam više znači. Nažalost, ako je prijateljstvo površno, žrtvujemo svoje odnose s drugima da bismo ostali dobri s nekim tko nam je potrebniji, a ne draži. Jer, znamo biti sebični i misliti samo na sebe, ne i na druge. Da nama bude dobro, jer nam je neko više od koristi. U prijateljstvu treba biti nesebičan, a ne sebičan. Na prvo mjesto staviti drugu osobu, a ne sebe. Ne ljutiti se zbog sitnica, znati oprostiti, stvarati kompromise, dogovarati se, razgovarati. Znati razgovarati bitan je segment naših života.

Prijateljstva pucaju zbog izdaja, laži, kada prijatelja koji zove samo kad treba uslugu, zbog različitih pogledi na svijet, različitih interesa, sebičnosti i putevi vam se razilaze. Žene ulažu velik dio sebe u prijateljstva jer ona zauzimaju važno mjesto u njihovom životu. Stoga, kada prijateljica iznevjeri vaše povjerenje, nemojte ignorirati onaj osjećaj u želucu koji vam govori da je to velik problem. Povjerenje nije mala stvar – a izdaja je znak da trebate razmisliti koliko takvo prijateljstvo ima smisla.

In Portal