Preživio sam tešku nesreću, stekao invaliditet i izgubio blisku osobu, pa ipak pokušao biti pozitivan

PITANJE: V. O. (30) Potpuno sam iscijeđen od ljudi koji me uništavaju svojim pričama, a uopće ne slušaju. I to su kao prijatelji?!

 

Ne znam kako se nositi sa silnom količinom negativnih, crnih vijesti. Tresem se nakon svakih vijesti koje pogledam. Preživio sam tešku nesreću, stekao invaliditet i izgubio blisku osobu, pa ipak pokušao biti pozitivan. Ali ne mogu se više kontrolirati, postao sam depresivan i negativan zahvaljujući društvu u kojem živim.

Što učiniti s krvopijama koje se ne gase u mojoj blizini? Trebam li vječno biti nečije rame za plakanje? Kako vratiti narušen mir i pozitivan stav?

ODGOVOR: Nesreće, bolesti, smrt dragih osoba, sve su to životni događaji koji nam crpe životnu energiju, a na koje, nažalost, ne možemo djelovati.

No, postoje i tihi kradljivci energije u našem okruženju za koje smo isključivo sami odgovorni. Neophodno je prestati reagirati na događaje negativnim emocijama koje nas dovode u depresivno stanje. Okolnost koju možemo kontrolirati je količina i kvaliteta informacija koje primamo. Izbjegavajte sadržaje koji vas uznemiruju i loše djeluju na vas. Također prekinite kontakt s osobama koje vas samo koriste kako bi istresli svoje probleme i negativnosti bez imalo volje za dijalogom.

Život je nepredvidiv, pun emotivnih potresa i stoga pokušajte naučiti prihvaćati vlastite emocije bez previše analiziranja. Imajte strpljenja i vjeru u sebe. Preporučljivo je da naučimo da promatramo svoje emocije bez pretjeranog analiziranja. Budući da je život nepredvidiv, često nam se dešavaju emotivni potresi, ali je važno biti strpljivi i imati vjeru u sebe, kako bi se što prije vratili u ravnotežu.

Za ublažavanje svakodnevnih emotivnih trzavica koriste različite metode i tehnike: meditacija, joga, slušanje opuštajuće glazbe, šetnja sami ili s dragim osobama bez previše priče, bavljenje sportom.

A razmislite i želite li dijeliti život s kućnim ljubimcem. Oni dokazano djeluju smirujuće i učinkovito u borbi protiv depresije. Stanje unutarnjeg mira može se naučiti, a jako je važno za kvalitetan život. Vrijeme koje gubite s pogrešnim ljudima nikada nećete moći vratiti. Stavite sebe na prvo mjesto, jer ne živite zbog drugih.

In Portal