Kao osoba s invaliditetom protiv tjeskobe i nesanice borio sam se krivim lijekovima

PITANJE: C. Z. (20) Nakon što sam završio srednju školu vratio sam se kući i skoro potpuno prestao izlaziti. Zbog invaliditeta i financijskih razloga nemam mogućnosti živjeti u gradu gdje sam se školovao i stekao prijatelje.

 

Mislio sam kako će mi uzimanje antidepresiva koje sam našao kod bake pomoći. Nakon što i dalje imam nesanicu, periode blage depresije, osjećaj tjeskobe i povremenu napetost, obratio sam se liječniku koji mi je zabranio te lijekove i tvrdi da nisam obolio od depresije.

Želio bih opet imati aktivan život kao u vrijeme školovanja, pa me zanima koji bi mi prirodni preparati mogli pomoći? Osim obitelji ovdje nemam nikoga za druženje, zbog čega neraspoložen provodim većinu vremena u kući. Kako opet upoznati ljude koji će mi možda postati  prijatelji?

ODGOVOR: S obzirom na to da vam je liječnik naglasio da niste oboljeli od depresije i prestanete uzimati antidepresive pokušajte s prirodnim antidepresivima ublažiti povrmene tjeskobne dane.  No, prihvatite kako prirodni antidepresivi nemaju jako i brzo djelovanje kao farmaceutski.

Jedan od najjačih učinkovitih prirodnih antidepresiva kod blage depresije je gospina trava ili kantarion. Djeluje tako što pojačava izlučivanje serotonina i noradrelina u mozgu te na taj način  otklanja osjećaj bezvoljnosti, melankolije i anksioznosti bez izazivanja nuspojava. Lavanda je također biljka koja smiruje i snažno djeluje na živčani sustav. Možete koristiti čaj, hidrolat, sušenu ili eterično ulje lavande. Pomoći će vam umiriti tjeskobu, otjerati nesanicu, opustiti tijelo i smiriti um. Depresija je dokazano izravno povezana s visokim udjelom omega-6 masnih kiselina u tijelu, a niskom razinom omega-3 masnih kiselina. Stoga njihovim pojačanimunošenjem možete smanjiti navedene simptome svojih tegoba. Namirnice bogate ovim kiselinama su orašasto voće, plava riba i maslinovo ulje.

Količinu lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i stresa dokazano vi vam smanjio kućni ljubimac koji će vas voljeti bez obzira na vaše trenutno raspoloženje. Maženje psa ili mačke popravit će vam svakodnevicu.  Naravno, briga o živom biću izazivat će i da se bolje osjećate čineći nešto korisno. Odlučite li se za psa, on će biti i povod svakodnevnog izlaska iz kuće koji će sigurno biti veliki plus u vašoj socijalizaciji.

In Portal

 

Povezane vijesti