Kako ublažiti bolove koji su nastali nakon prometne nesreće i uzrokovali teški invaliditet

PITANJE: V. Z. (41) U potrazi sam za novim načinom kontroliranja ili, bolje rečeno, držanja pod nadzorom bolova i funkcija koje su mi preostale nakon teške prometne nesreće.

 

U razgovoru s prijateljem dobio sam savjet kako bi bilo dobro pokušati primijeniti biodeedback metodu. Ne znam ništa o tome, pa me zanima princip djelovanja i za što se primjenjuje?

ODGOVOR: Biofeedback je metoda koja omogućava pojedincu naučiti kako promijeniti fiziološku aktivnost u svrhu poboljšanja zdravlja i određenih funkcija. Riječ je o tehnici kojom pacijent može utjecati na neke fiziološke funkcije koristeći signale vlastita tijela. Brojna su istraživanja pokazala da je mogući voljni utjecaj ne samo na tjelesne funkcije koje su pod kontrolom „voljnog“ živčanog sustava, nego i one pod kontrolom „nevoljnog“, odnosno autonomnog živčanog sustava.

Postoje različiti tipovi biofeedbacka koji koriste uređaje za EMG, mjerenje temperature, pulsa, disanja i EEG. Tako je pomoću biofeedbacka moguća kontrola krvnog tlaka, frekvencije srca, električne aktivnosti mozga, glavobolja, ulkusne bolesti, epilepsije, funkcionalnog proljeva, astme, bola, hiperaktivnosti kod djece, mucanja, Raynaudove bolesti i slično. Biofeedback je osobito učinkovit za sprečavanje poremećaja koji su pod snažnim utjecajem psihološkog stresa (psihosomatski poremećaji) i za smanjenje bola.

Radi se o aktivnom procesu usvajanja novih vještina koji može smanjiti potrebu za uzimanjem lijekova, te se usvojene vještine, jednom naučene, mogu primjenjivati kada god za tim osjetimo potrebu. Za dugoročne rezultate preporuča se usporedno prorađivati sadržaje koji proizvode anksioznost u nekom vidu psihoterapije ili psihološkog savjetovanja. 

In Portal