Osoba sam s invaliditetom i zanima me može li 'čudotvorna spirulina' štetno djelovati na moje stanje

PITANJE: C. Z. (30) Već neko vrijeme slušam o nevjerojatnoj moći spiruline. Pitam se koliko ima istine u tome, jer mi je grozna za piti.

 

Ipak, pokušavam kako bi popravio svoje cjelokupno zdravlje, ali i stavio apetit pod kontrolu s obzirom na to da stručnjaci kažu kako djeluje i na to. Uzimam je tek tjedan dana i nisam još osjetio neke promjene. Osoba sam s invaliditetom i stoga me zanima može li možda djelovati štetno i čak pogoršati moje stanje?

ODGOVOR: Spirulina je vrsta modrozelene alge koju pronalazimo u jezerima i oceanima. Bogata je vitaminima i važnim hranjivim tvarima zbog čega je i postala toliko popularna. Spirulina je kompletni protein što znači da sadrži svih 9 esencijalnih masnih kiselina, a rijetki znaju da spirulina sadrži čak 10 puta više beta karotena od mrkve. Iako se u pravilu uzgaja na području Kine, Australije i Havaja, spirulinu pronalazimo u različitim dijelovima svijeta. Zapravo, ova alga se smatra jednim od najstarijih svjetskih izvora hrane. Astečki narod ju je konzumirao već u 16. stoljeću, a postoje bilješke koje govore da se spirulina koristi već tisuću godina kao prehrambeni proizvod.

Spirulina je popularni dodatak prehrani koji se vrlo često uzima prije treninga jer poboljšava izdržljivost i uklanja umor. Odličan je izvor lako probavljivih proteina pa se upravo zbog toga preporučuje svima koji intenzivno vježbaju. Spirulina ima detoksikacijska svojstva, a istraživanja su pokazala da potiče eliminaciju toksina i drugih nečistoća iz krvotoka. Ima moćno protuupalno djelovanje zbog čega je dobra u prevenciji kroničnih upalnih bolesti poput reumatoidnog artritisa.

Spirulina je odličan izvor antioksidansa koji smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu i potiču regeneraciju stanica., a stručnjaci tvrde da spirulina pomaže u smanjenju razine hormona stresa koji može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući bolesti kardiovaskularnog sustava i različite vrste raka. Spirulina brzo stvara osjećaj sitosti, što uvelike olakšava održavanje zdrave tjelesne težine.

Jedan od razloga zašto je spirulina dobra za mršavljenje je i velik udio proteina, vitamina i minerala, što znači da vam spirulina daje potrebnu energiju, a ne sadrži šećere i ugljikohidrate. Stručnjaci ističu da se za zdravo mršavljenje ne biste trebali osloniti samo i isključivo na spirulinu jer ovakva metoda mršavljenja nije zdrava i dat će kratkoročne rezultate. Kao i bilo koji drugi suplement ili dodatak prehrani, spirulina može uzrokovati nuspojave koje nikako ne želite. Zbog velikog udjela proteina može uzrokovati glavobolje, vrtoglavicu, bolove na području abdomena, mučnine i promjene u boji stolice i kože. Spirulina je alga, a alge koje su uzgajane u zagađenom okruženju mogu oštetiti zdravlje jetre, uzrokovati bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje, slabost, prekomjernu žeđ, ubrzan rad srca, šok i smrt. Ako se ne pridržavate preporučenih dnevnih doza, spirulina može povećati rizik od nastanka poremećaja u radu bubrega i jetre. Prije početka uzimanja spiruline se svakako posavjetujte s liječnikom, pogotovo ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove. Naizgled se spirulina može činiti kao čudesna namirnica.

Odličan je izvor vitamina, minerala i proteina, ali stručnjaci ističu da je potrebu za nutritivnim spojevima uvijek bolje zadovoljavati unosom raznolikih namirnica i usvajanjem zdravih prehrambenih navika. Tijelo lakše apsorbira sve nutritivne spojeve kada ih unesete putem cjelovitih namirnica, nego li putem suplemenata, odnosno dodataka prehrani. Također, morate uzeti u obzir čistoću spiruline.

Uzgaja se u čistim i nečistim vodama diljem svijeta pa može sadržavati zagađivače i štetne toksine. Jedno istraživanje je pokazalo da neki uzorci spiruline sadrže velik udio teških metala, uključujući željezo, živu pa čak i arsen. Zato prije početka uzimanja spiruline uvijek provjerite njezino porijeklo i pažljivo ju koristite.

Američki regulatori koji provode procjenu proizvoda koji se nalaze na tržištu objavili su opsežnu analizu sigurnosti proizvoda koji sadrže spirulinu te navode kako je čudno da, s obzirom na dugo razdoblje primjene te alge nije provedena sustavna procjena njene sigurnosti na zdravlje čovjeka. Osobito zbog činjenice što se zna kultivirati u velikim otvorenim jezerima te da se zna prodavati u kombinaciji s drugim modro-zelenim algama koje mogu biti kontaminirane otrovom mikrocistinom. Prikazi slučajeva koji upućuju na štetne učinke povezane s uzimanjem pripravaka od spiruline uključuju slučaj rabdomiolize – teške bolesti koja uzrokuje oštećenje mišićnih stanica.

Nuspojave prijavljene američkim regulatorima su niz različitih oštećenja jetre, teška hiperkalcemija (višak kalcija u krvi), dehidracija, smrt, prolazna ishemijska ataka, teški proljev, povraćanje, epileptični grčevi, koma, crvenilo tijela, oteklina grla, alergijske reakcije, lupanje srca. važno je napomenuti da su sve te nuspojave bile iznimno rijetko zabilježene.

In Portal