Postala sam majka, suprug ima osjećaj za moj invaliditet, no u našem domu ipak vlada napetost

PITANJE: V. P. (34) Postala sam majka i ostvarila želju koja mi se uvijek činila nedostižna. Zbog invaliditeta muškarci su me najčešće doživljavali kao prijateljicu. Tek upoznavši svog supruga osjetila sam se ženom.

 

Danas smo obitelj, ali plaši me spoznaja kako odgajati dijete u svijetu koji je prožet štetnim utjecajima? Zabrinjava me i nedostatak vremena za zajedničko druženje, jer suprug radi po cijele dane. Uvijek treba kupiti i imati još nešto, a mislim da je za sreću dovoljno i manje. To izaziva napetost u našem braku koju sigurno osjeti i beba. Kako stvoriti sretan dom za odrastanje naše željene bebe?

ODGOVOR: Dok djeca odrastaju, treba im pokazivati put, odnosno poučiti ih mjerilima ponašanja kojih se moraju držati.

Sve više psihologa uviđa koliko je važno djeci postaviti izvjesna pravila. Razborite roditeljske smjernice daju im osjećaj sigurnosti.

Roditelji trebaju s ljubavlju provoditi autoritet kako djeca ne bi krenula krivim putem. Naravno, pritom ne bi smjeli ni na koji način zlostavljati dijete. Skladan odnos između vas i supruga temelj je sretne obitelji. Ljubav i poštovanje izglađuju i jačaju obiteljske odnose. Da bismo taj savjet zaista mogli primijeniti u praksi, od presudne je važnosti komunikacija. No za otvorenu  komunikaciju potrebno je proniknuti u nutrinu svog bračnog partnera i navesti ga da nam kaže što uistinu osjeća. U nekim se slučajevima financijski problemi mogu izbjeći ako se mudro raspolaže novcem.

Mnogi ljudi žive iznad svojih mogućnosti i zato moraju po cijele dane raditi samo da bi otplatili dugove. Upitajte supruga: da li nam stvari koje želimo kupiti zaista trebaju? Koliko često nove stvari koristimo samo nekoliko puta, a onda zaboravim da postoje?

Djeci je bliskost i osjećaj zajedništva izvor sreće. Sigurnost doma i zajednički obrok bi trebala biti svakodnevica. Male stvar pretvaraju vaš dom u sretan dom, a sretan dom je najbolji dom za odrastanje.

In Portal

 

Povezane vijesti