Kako mogu znati jesam li sociopat?

PITANJE: M.P. (27) U trećoj godini sam počeo gubiti vid i danas imam veliko smanjenje vida na oba oka. Roditeljima sam uvijek bio mezimac i privilegiran u odnosu na dva brata.

 

Zgodan sam i bavim se sportom, volim društvo, ali nisam za ozbiljne ljubavne veze. Javljam se nakon što mi je već nekoliko djevojaka nakon prekida veze reklo da sam pravi sociopat. Jedna me nazvala i psihopatom. Nije ugodno to čuti, a nisu mi dale prave argumente za takav stav. Pomalo sam svjestan svoje egocentričnosti, ali imam pravo birati ono što meni pričinjava zadovoljstvo. Razmišljao sam ima li smisla porazgovarati s liječnikom o tome, ali zaključio sam da samo živim po vlastitim uvjerenjima. Ipak, volio bi znati koje su to karakteristike koje mogu potvrditi tvrdnje bivših djevojka?

ODGOVOR: Liječnici rijetko dijagnosticiraju da je netko sociopat. Uglavnom upotrebljavaju drugačiji termin: antisocijalni poremećaj osobnosti. Većina stručnjaka vjeruje da psihopati i sociopati dijele slične karakteristike. Ovakve osobe nemaju sposobnost razlučivanja dobrog od lošeg. Oni također teško shvaćaju tuđe osjećaje, a još teže suosjećaju.

Odgovorite iskreno na sljedeća pitanja koja otkrivaju karakteristike sociopata.

Jeste li šarmantni i inteligentni? (sociopat će odgovoriti da) Imate li neki od znakova iracionalnog razmišljanja? (sociopati će odgovoriti ne, jer su iznimno racionalni) Patite li od nervoznog ponašanja? (sociopati su rijetko nervozni ili anksiozni i ne boje se nikakvog rizika) Jeste li pouzdani? (sociopati su često nepouzdani) Govorite li laži i predstavlja li vam neiskrenost problem? (sociopatima nije problem lagati, ako im istina ne odgovara) Osjećate li katkad krivnju i grižnju savjesti? (sociopati, naravno, to nikada ne osjećaju) Je li vaše ponašanje antisocijalno bez nekog posebnog razloga? (sociopati su često nedruželjubivi i imaju određene poremećaje u ponašanju) Učite li na svojim pogreškama i koliko dobro procjenjujete ljude i situacije? (sociopati misle kako su pametniji od ostalih, riskiraju kad drugi ne bi te rijetko uče iz svojih grešaka ili kazni) Imate li prevelik ego i je li vam teško uspostaviti bliske odnose s drugim ljudima? (sociopatima to često predstavlja problem) Je li teško kod vas izazvati neku emocionalnu reakciju? (sociopati nemaju jednak način pokazivanja osjećaja jer ih često niti ne osjećaju poput ostalih ljudi) Jeste li sposobni za refleksiju, odnosno rasuđivanje? (sociopatima je to problem) Jeste li osjetljivi na druge društveno osjetljive skupine? (sociopati moraju često glumiti svoje reakcije, kako bi imali 'društveno prihvatljivu' reakciju) Volite li partijati? (sociopati se često ponašaju raskalašeno i vole beznačajni seks, više nego li je to slučaj kod ostalih ljudi) Jeste li imali lažne prijetnje o samoubojstvu? (sociopati su skloni pretjeranom dramatiziranju i emocionalnim ucjenama prilikom čega ne biraju sredstva) Je li vam seksualni život trivijalan, odnosno beznačajan? (sociopati se teško vežu za ljude i teško se zaljubljuju, zapravo - gotovo je nemoguće da se zaljube)

Poklapaju li se vaši odgovori s ponašanjem sociopata potražite pomoć za simptome koje prepoznajete ili za probleme koji nastaju kao posljedica.

In Portal