Osoba sam s invaliditetom i zbog niskog samopouzdanja razmišljam o povećanju grudi

PITANJE: C.Z. (21) Rođena sam bez podlaktice jedne ruke. To me obilježilo kroz odrastanje. Meni ne pričinjava problem, samostalna sam i imam život kao mladi mojih godina. Problem mi pričinjava često variranje u kilogramima.

 

Volim jesti i ne znam stati. Odlučim se povremeno na dijetu i brzo mršavim. To je razlog variranja i veličine mojih grudi. Razmišljam o povećanju grudi, jer su uistinu male čak i kad se udebljam. Mnogi misle ako se odlučim na jednu takvu zdravstveno nepotrebnu operaciju da trebam psihološku pomoć jer sam iskompleksirana. No moja želja za povećanjem grudi je samo vjerovanje kako će tako porasti moje samopouzdanje i percepcija sebe kao potpune žene. Što bi mi preporučili donesem li odluku o povećanju grudi?

ODGOVOR: Na veličinu, a i oblik grudi najviše utječe promjena u težini. S obzirom na to da se sastoje većinom od masnog tkiva, lako se primijeti gubitak masnoće na njihovom izgledu. Ako vaša težina često varira, preporučujemo kreme i kozmetičke preparate za održavanje kože elastičnom te njezino učvršćivanje. Ako donesete odluku o povećanju grudi, preporučljivo je o tome se detaljno raspitati i informirati čak i prije eventualne konzultacije s kirurgom. Predznanje o zahvatu omogućava kvalitetniju diskusiju s kirurgom o očekivanjima od same operacije te komplikacijama koje se mogu javiti. Također je važno informirati se o kirurgu koji bi izvršio operaciju, osigurati seda je kirurg educiran i licenciran za izvođenje takvog zahvata.

Prilikom konzultacije je poželjno što detaljnije raspraviti samu operaciju i poslije operacijski tijek te postaviti pitanja i razjasniti nejasne stvari kako bi ciljevi i očekivanja od zahvata bili što jasniji. Kao i kod svakog kirurškog zahvata, tako i kod povećanja grudi postoje komplikacije, čiji je raspon i broj velik, te ih, iako se javljaju u malom broju slučajeva, pacijentica mora biti unaprijed svjesna i voljna na njih pristati. Ako postoje dodatna pitanja ili nesigurnosti moguće je, te ponekad i poželjno, prije zahvata učiniti dodatne konzultacije s kirurgom.

Nemojte zanemariti kako ova operacija sa sobom nosi određene rizike, moguće komplikacije i ne treba je olako shvaćati, već spremno i informirano krenuti u postupak povećanja grudi.

In Portal