Kako steći samopouzdanje i povjerovati u vlastitu ljepotu?

PITANJE: C.I. (24) Žao mi je što se ljepota mjeri visinom, izgledom lica, mršavošću koja graniči s neuhranjenošću dok se um i sposobnost svakodnevnog življenja potpuno zanemaruje.

 

Odrastala sam uskraćena za mnoge aktivnosti i doživljaje zbog bolesti s kojom sam rođena. Imam smanjenu radnu sposobnost, ali ipak sama zarađujem za svoj život. Nemam tijelo od kojih muškarcima staje dah i nikada ga neću imati. A teško mi je i ljuti me što nitko ne gleda što mogu i činim kako bih bila samostalna, nego vide samo ono što ne mogu. Prijateljice koje su lijepe po tom današnjem obrascu kažu lijepa sam i nije važan izgled nego to što nemam samopouzdanje. A kako im povjerovati? Kako steći samopouzdanje i povjerovati u vlastitu ljepotu?

ODGOVOR: U svakoj ženi postoji snaga da se osjeća lijepom, samopouzdanom te u svakodnevnom životu zrači tim osjećajima, pokazalo je istraživanje provedeno kao odgovor na alarmantan podatak da se 80 posto žena osjeća anksiozno kada razmišlja o svom izgledu. Istraživanje pokazuje kako pravo stanje uma i pozitivno doživljavanje sebe i svijeta može osloboditi snagu ljepote koja se krije u svakoj ženi.

Audrey Hepburn proglašena je najljepšom ženom 20. stoljeća, a slovila je za skromnu, dragu i šarmantnu osobu kojoj su uvijek drugi bili na prvom mjestu. Možda vam pomognu njezini savjeti kako biti lijepa: Za atraktivne usne, govorite ljubazno. Za divne oči, tražite dobrotu u ljudima. Za dobru liniju, dijelite hranu s gladnima. Za lijepu kosu, dozvolite djeci da provlače svoje prste jednom dnevno kroz nju. Za dobro držanje, hodajte sa znanjem da nikada niste sami. Ljudi, čak više nego stvari, trebaju obnavljanje, oživljavanje, potvrđivanje, prosuđivanje; nikada ne odbacuj nikoga. Zapamtite, ako vam ikada treba pomoć, naći ćete je na krajevima svake od vaših ruku. Kada odrastete, otkrit ćete da imate dvije ruke: jednu da pomognete sebi, a drugu da pomognete drugima. Ljepota žene nije u odjeći koju nosi, njezinom stasu ili frizuri. Ljepota žene se ogleda u njenim očima jer su ona vrata njenog  srca, mjesto gdje ljubav počiva. Ljepota žene ne leži u njezinoj vanjštini, već se prava ljepota žene očituje u njezinoj duši. To je pažnja koju ona nesebično pruža, strast koju poznaje. Kako godine prolaze, ženina ljepota raste.

In Portal