Ne mogu pronaći posao, a zbog invaliditeta postajem i malodušan

PITANJE: V.O. (21) Završio sam srednju školu i od tada tražim posao. To traje predugo i gubim volju, postao sam malodušan i čak vjerujem kako je razlog odbijanja moj invaliditet.

 

Nisam prihvatio ponudu za posao koji je bio jako slabo plaćen i ne znam jesam li pogriješio. Natječaja je malo i gubim nadu. Tražim posao u skladu sa svojim obrazovanjem, a mislim da je visina plaće presudna. Jesam li u pravu?

ODGOVOR: Trebate ozbiljno pristupiti traženju posla i biti uporni, ma koliko dugo potraga trajala. Razmislite s kojim znanjem, iskustvom, vještinama i interesima raspolažete. Kada ste već duže vrijeme nezaposleni, lako se postaje malodušan, pa je važno napraviti ‘plan rada’ kako bi na početku dana točno znali što sve trebate učiniti. Postavljajte si određene ciljeve i bilježite koje ste ostvarili.

Pored toga što se javljate na oglase, trebali bi svaki tjedan odvojiti vrijeme za kontaktiranje s tvrtkama za koja mislite da bi mogle imati posao koji bi vam odgovarao. Nemojte čekati javni natječaj za neko radno mjesto. Ako vam u tvrtki s kojom ste kontaktirali kažu da nema posla za vas, tražite imaju li informacija o nekom drugom poslodavcu kojeg bi mogli pitati za posao.

Želite li povećati svoje izglede za zapošljavanje morate biti prilagodljivi. Mala je vjerojatnost da ćete naći posao koji vam u svakom pogledu odgovara. Naučite se biti zadovoljni s poslom koji baš i nije idealan, naravno do pronalaska posla kojem težite.

Bez obzira kakav posao tražite važan je dobro sastavljen životopis. Životopis govori potencijalnim poslodavcima tko ste vi, što ste u životu postigli i zašto bi trebali baš vas zaposliti.

Svi radimo za plaću, a upravo ona igra ključnu ulogu u standardu života koji ćete voditi. Nije sve tako crno bijelo i u početku karijere, vrlo vjerojatno nećete zarađivati velike novce. Tim više je bitnije birati radno mjesto na kojemu možete učiti i razvijati se. Raditi u poticajnom i inspirativnom radnom okruženju važnije je od početne plaće.

In Portal