Invaliditet još teže podnosim za vrijeme visokih temperatura

PITANJE: C. Z. (22) Kako se zaštititi od salmonele? Imam veliki strah nakon prošlog ljeta kada se prijatelju stanje uzrokovano salmonelom zakompliciralo i dovelo ga u stanje potpune nemoći.

 

Pitam zato što je ovo vrijeme kada se često javlja, a meni je zdravstveno stanje ionako loše zbog invaliditeta koji još teže podnosim za vrijeme visokih temperatura. Zaposlen sam na pola radnog vremena i zanima me može li se salmonela prenijeti i od kolega na poslu? Koji su simptom zaraze salmonelom?

ODGOVOR: Salmonelu obično uzrokuje konzumacija sirovog ili nekuhanog mesa, peradi, jaja ili proizvoda od jaja. Razdoblje inkubacije kreće se od nekoliko sati do dva dana. Većina infekcija salmonelom može se klasificirati kao želučana gripa. No, salmonela se može prenijeti i rukama zaražene osobe pri rukovanju hranom, kontaminiranim priborom ili preko radne površine te međusobnim doticajem sirove i kuhane hrane, kao i držanjem hrane u neprikladnim uvjetima, primjerice izvan hladnjaka ili dulje vrijeme na sobnoj temperaturi.

Mogući simptomi salmonele su: mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, groznica, zimica, glavobolja, krv u stolici. Simptomi infekcije salmonelom općenito traju dva do sedam dana. Proljev može trajati do 10 dana, iako može potrajati nekoliko mjeseci prije nego što se crijeva ponovno vrate u normalu. Infekcija salmonelom (salmoneloza) je uobičajena bakterijska bolest koja utječe na probavni trakt. Bakterije salmonele obično žive u životinjskim i ljudskim crijevima i prolaze kroz izmet.

Ljudi se najčešće inficiraju kontaminiranom vodom ili hranom. Osobe sa salmonelom obično nemaju simptome. Neki dobiju proljev, groznicu i trbušne grčeve u roku od 8 do 72 sata. Većina zdravih ljudi se oporavlja nakon nekoliko dana bez posebnog liječenja. U nekim slučajevima, proljev povezan sa salmonelom može dovesti do dehidracije koja zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Mogu se razviti i komplikacije koje ugrožavaju život ako se infekcija proširi izvan crijeva.

Kako bi se zaštitili od salmonele obavezno perite ruke prije i tijekom obrade namirnica te nakon izlaska iz WC. Pazite da osoba koja priprema hranu nema želučano-crijevne tegobe, upalu nosa, ždrijela, oka ili uha, te ozljede i upalne promjene na koži jer zarazne klice može prenijeti na hranu. Dobro operite sve radne površine i pribor za pripremu hrane da se ne bi prenijeli zarazni mikroorganizmi na hranu.

Posuđe, pribor za jelo i daske za rezanje dobro operite poslije svake uporabe deterdžentom i vodom visoke temperature. Plastične ili staklene daske za rezanje bolje su od drvenih. U pripremi svježih i kuhanih namirnica ne upotrebljavajte isto posuđe, daske za rezanje i noževe bez prethodnog pranja da ne bi došlo do križne kontaminacije.

Redovito mijenjajte spužve i krpe za pranje, a krpe za brisanje moraju biti čiste i suhe. Preporučuje se uporaba jednokratnih, papirnatih ubrusa. Kantu za otpatke redovito čistite i perite. Neki materijali (emajl, teflon) od kojih se izrađuje posuđe postaju štetni za zdravlje ako se oštete. Zaštitite radne površine od insekata i drugih životinja.

In Portal

 

Povezane vijesti