Jesu li elektroničke cigarete uistinu 'zdravije' od onih običnih

PITANJE: N. I. (40) Počeo sam pušiti u bolnici za vrijeme rehabilitacije nakon nesreće u kojoj sam izgubio nogu i dožvio brojne druge posljedice koje me prate i danas.

 

Tada sam imao 19 godina. Znam kako bi najbolje bilo potpuno prestati pušiti, ali nemam volje i ne mogu. Vidim, mnogi prelaze na elektroničke cigareta, pa me interesira što one jesu, njihov sastav i mogu li spriječiti posljedice koje su prisutne kod običnih cigareta?

ODGOVOR: Elektroničke cigarete, odnosno sustavi za elektroničku isporuku nikotina (ENDS), uređaji su u kojima se niti sagorijeva niti upotrebljava duhansko lišće, nego se umjesto toga u njima isparava nikotin koji konzumenti zatim inhaliraju. 

Elektroničke ili e-cigarete omogućuju nadomještanje nikotina iz običnih cigareta uz izbjegavanje niza drugih, dokazano toksičnih, štetnih čimbenika koji se nalaze u običnim cigaretama, a uz to imaju i povoljan učinak i na ostale elemente ovisnosti o pušenju kao što su oralna stimulacija, manualni kontakt i slično, koji izostaje kod nekih drugih oblika nadomještanja poput nikotinskih flastera, guma za žvakanje i sl. Radi pronalaženja novih dokaza o utjecaju na zdravlje i identificiranja opcije za njihovu prevenciju i kontrolu, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je potaknula ispitivanja sustava elektroničke dostave nikotina, ali i beznikotinskih sustava dostave. Osim nikotina, kao glavni sastojci tekućine za e-cigarete nalazi se propilen glikol i biljni glicerin. Osim toga, obično sadržavaju i druge kemijske spojeve koje e‑cigarete ispuštaju. E‑cigarete dolaze s raznim aromama.

Elektroničke su cigarete različitog oblika i dizajna. Ugrađena baterija omogućuje grijanje otopine, koju korisnik udiše kao aerosol. Razlike u naponu baterije i elektroničkim sklopovima rezultiraju i bitno različitim mogućnostima ovih proizvoda da zagriju otopinu u aerosol, a time i količine isporučenog nikotina i drugih sastojaka odnosno stvaranje toksičnih tvari u emisijama. Kao i kod konvencionalnih cigareta, na količine isporučenog nikotina i drugih sastojaka u aerosolu utječe i ponašanje samih korisnika – dužina i dubina inhalacije i učestalost njenog ponavljanja.

Upotreba e‑cigareta ne uključuje sagorijevanje duhana ni inhaliranje duhanskog dima, kao kod pušenja cigareta. Stoga je za očekivati da upotreba e‑cigareta nosi manji rizik od bolesti i smrti nego pušenje duhana. E‑cigarete mogle bi smanjiti golemo opterećenje povezano s bolestima i smrtnim slučajevima uzrokovanima pušenjem duhana ako većina pušača prijeđe na e‑cigarete i ako se javnozdravstvena pitanja riješe na odgovarajući način.

In Portal

 

Povezane vijesti