Nedavno mi je dijagnosticirana bolest koja vodi do invaliditeta

PITANJE: B. T. (25) Nedavno mi je dijagnosticirana bolest koja uzrokuje invaliditet. Dobila sam niz savjeta, no znam kako je i prehrana jedan od važnih faktora za održavanje trenutnog stanja.

 

Kupujem voće i povrće od poznatih proizvođača i nastojim se zdravo hraniti. Počela sam čitati porijeklo i sastav namirnica koje kupujem, pa me zanima kako je točno definiran eko proizvod? Što se ne smije koristiti pri ekološkoj proizvodnji? Koja je i ima li razlike između ekološkog i organskog proizvoda?

ODGOVOR: Ekološka proizvodnja (organska, biološka) je način proizvodnje hrane koji poštuje zakone koji vladaju u prirodi. To podrazumijeva proizvodnju hrane iz zdrave i cjelovite zajednice zemlje, biljaka i životinja.

Ekoproizvod je proizvod s 95 posto ili više ekoloških sastojaka. Ovih 5 posto ostavlja se za slučaj onečišćenja iz atmosfere poput kiselih kiša ili pesticida donesenih vjetrom sa susjednog imanja i slično.

Definirano je što sve ulazi u ovih 5 posto pa tako npr. nije moguće marmeladu zaslađivati bijelim rafiniranim šećerom jer se onda gubi dosljednost već to moraju biti prirodni sastojci, ali koji ne posjeduju certifikat, kao npr. voda koju je nemoguće certificirati.

Točan popis dozvoljenih proizvoda koji se mogu staviti u tih 5 posto propisan je od strane Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Ekološki proizvod mora imati sve sastojke navedene na etiketi. U ekološkoj proizvodnji se ne koriste mineralna gnojiva, genetski modificirani organizmi, pesticidi i drugi sintetički kemijski preparati. Ekološka poljoprivredna proizvodnja smanjuje ljudski utjecaj na okoliš, dugoročno poboljšava kvalitetu tla i doprinosi povećanju biološke raznolikosti.

Ekološki proizvod, biološki proizvod i organski proizvod zapravo su sinonimi. Prvi naziv službeni je u Hrvatskoj, drugi se često koristi u Njemačkoj dok je treći naziv međunarodni.

Pri ekološkom uzgoju životinja i biljaka odabiru se vrste otporne na bolesti, ali i vrste koje su prilagođene okolišu u kojem se vrši uzgoj. Kod stočarske proizvodnje, vodi se briga o dobrobiti životinja i njihovoj brojnosti ali i zadovoljavanju njihovih razvojnih, fizioloških i etoloških potreba.

Ekološka proizvodnja dio je opsežnog proizvodno-opskrbnog lanca, koji uključuje preradu, distribuciju i maloprodaju hrane. Svaka karika tog istog lanca dužna je voditi računa o povjerenju potrošača, zaštiti okoliša, kvaliteti i sigurnosti hrane ali i dobrobiti životinja.

In Portal