Razmišljam kako održati svoje tijelo što duže mladim s obzirom na invaliditet

PITANJE: V. T. (30) Trenutne vrućine jako loše djeluju na sve nas, a posebno na mene koji imam težak tjelesni invaliditet. Osjećam se loše od hrane, a znam da moram kvalitetno jesti.

 

Razmišljam kako održati svoje tijelo što duže mladim s obzirom na invaliditet, pa planiram početi prakticirati post. Zanima me vaše mišljenje. Ne znam kako odlučiti koliko smijem biti bez hrane? Iako, tek ću vidjeti koliko mogu i izdržati. Kakva su saznanja istraživanja o postu vezano uz starenje?

ODGOVOR: Post predstavlja voljno uzdržavanje od hrane, ili od hrane i pića na određeni vremenski period. Vezuje se za religiju, a postoji potpuni i djelomični post. Potpuni post predstavlja potpuno uzdržavanje od jela, a djelomični uzdržavanje samo od neke vrste hrane.

Istraživanja starenja dr. Valtera Longo potvrđuju kao i istraživanja drugih znanstvenika nevjerojatan utjecaj na zdravlje - kada organizam gladuje, iako i kratko vrijeme, pokreću se takozvani geni za popravak tijela, a to donosi dugoročne koristi. Post djeluje na naše cjelokupno stanje, psihičko i fizičko tj.  njegove blagodati su povećana otpornost na bolesti, okrepljujući san, čista koža, detoksikacija organizma, poboljšana osjetila, više energije, smanjenje simptoma alergija, pomlađivanje i vitalizacija, odmor za probavni sustav, gubitak kilograma, poboljšanje stanja kod mnogih bolesti.

Postoje razne vrste posta, a najbolje je započeti s nekom jednostavnom i kratkotrajnom varijantom čiji izbor ovisi o vašem životnom stilu, zdravstvenim problemima i ciljevima.

Post nije, i ne bi trebao biti dugotrajan način ishrane i životnog stila. Povremeno je potrebno pročistiti organizam od nakupljenih toksičnih tvari, no post se ne preporučuje svakome. Posebno ne trudnicama, dojiljama te kod određenih dijagnoza kada je hrana i lijek. Svakako se konzultirajte s liječnikom prije odluke o postu.

In Portal