Postavljena mi je dijagnoza s kojom se ne znam nositi

PITANJE: M. P. (41) Postavljena mi je dijagnoza s kojom se ne znam nositi. Dodatno me opterećuje način komunikacije mog liječnika koji na pitanja odgovara preko volje.

 

Čitajući i informirajući se od osoba s istom dijagnozom, došla sam do saznanja kako ta bolest završava trajnim invaliditetom. Sumnjam u točnost dijagnoze koju mi je liječnik iznio i razmišljam mogu li zatražiti drugo mišljenje?

Možda je to moje negiranje bolesti, ali u groznom sam psihičkom stanju. Suprug i bližnji mi kažu kako će to biti udarac na ego liječnika, a priznat je i poznat kao vrhunski stručnjak. Imam li pravo na drugo liječničko mišljenje?

ODGOVOR: Drugo mišljenje o provedenom liječenju obavezan je, na usmeni ili pismeni zahtjev pacijenta temeljem uputnice izabranog doktora opće/obiteljske medicine, dati svaki zdravstveni radnik visoke stručne spreme i odgovarajuće specijalizacije koji nije sudjelovao u izravnom pružanju zdravstvene usluge.

Čak 65,9 posto pacijenata u Hrvatskoj nikada nije tražilo drugo stručno mišljenje. Iako su nam dostupne različite metode liječenja i brige o zdravlju mnogi od nas još uvijek se ustručavaju tražiti informaciju više za sebe. Drugo mišljenje mogućnost je koju svi možemo iskoristiti prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata i nije udarac na ego liječnika. Ne smijemo zaboraviti da i liječnik i pacijent imaju jedan zajednički cilj – izlječenje. Nije uvijek lako postaviti dijagnozu i naći učinkovit lijek. Svaki je čovjek individua za sebe, pa se u tom smislu razlikuje i bolest od koje boluje. Za svaku bolest postoji univerzalan algoritam liječenja, no on se često mora prilagoditi pacijentovu trenutačnom zdravstvenom stanju, ali i željama. Zato i liječnici često potraže mišljenje i pomoć svojih kolega. 

Proučite Zakon o zaštiti prava pacijenata (www.zakon.hr) i shvatite da imate pravo na drugo stručno mišljenje.

Vjerujte liječniku, ali slušajte i vlastiti instinkt. Razgovarajte s liječnikom o svemu što vas zanima. Ne postoje pogrešna pitanja – ona nam mogu spasiti život.

U 50 posto slučajeva drugo stručno mišljenje razlikuje se od prvog. Tada možete tražiti dodatno stručno mišljenje, ali pazite da vas to dodatno ne zbuni. Ako se prvo i drugo stručno mišljenje ne razlikuju, prihvatite tu činjenicu.

In Portal

 

Povezane vijesti