Propisi za djecu s teškoćama u razvoju pri upisu u srednje škole

PITANJE: V. Z. (42) Moj sin s teškoćama u razvoju nije uspio upisati željenu srednju školu i odlučio je čekati drugu godinu, pa pokušati opet iskoristiti pravo prednosti upisa.

 

Mislim da je loše godinu dana čekati i stoga me zanima postoji li mogućnost upisa u jesenskom roku? Napominjem, imamo stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravnje Hrvatskog zavoda za zaošljavanje.

ODGOVOR: Kandidati s teškoćama u razvoju koji u ljetnom upisnom roku nisu ostvarili pravo upisa, a žele iskoristiti mogućnost zasebnog preliminarnog rangiranja u jesenskom upisnom roku u obrazovne programe u kojima je ostalo slobodnih mjesta, trebaju se javiti uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradskome uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba koji će im pomoći u odabiru srednje škole koja provodi jedan od programa za koji je kandidat dobio stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje.

Napominjemo da jesenski upisni rok traje od 21. kolovoza do 1. rujna te će, kao i u ljetnom roku, postupak prijava kandidata s teškoćama u razvoju započeti ranije:

1. Kandidati s teškoćama u razvoju javljaju se uredima državne uprave u županiji odnosno Gradskome uredu za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba 16. i 19. kolovoza 2019. godine te iskazuju svoj odabir liste prioriteta redom kako bi željeli upisati obrazovne programe;

2. Upisna povjerenstva ureda državne uprave do 19. kolovoza 2019. godine, do 16:00 sati, unose navedene odabire u sustav NISpuSŠ;

3. Dodatne provjere - u školama koje provode programe za koje je nužno provođenje istih, provode se 20. kolovoza 2019. godine.;

4. 21. kolovoza 2019. godine kandidati se rangiraju sukladno navedenim listama prioriteta prema gore opisanim kriterijima.

In Portal