Zdravstveni rizici i mjere opreza za osobe s invaliditetom

PITANJE. P. Z. (50) Zbog invaliditeta moja nećakinja rijetko putuje, a uz to i ne podnosi visoke temperature. Zato ljeta provodi kod kuće gdje se, kaže, najugodnije osjeća i ima najbolje uvjete do jeseni i pada visokih temperatura.

 

Nedavno sam je posjetila i tada sam pomislila kako bi bilo lijepo organizirati joj putovanje kad završi ljeto. S obzirom na njezin invaliditet, možete li mi dati savjet na što posebno trebam pri tome paziti?

ODGOVOR: Zaštita zdravlja na putovanju započinje još tijekom planiranja putovanja pa je poželjno da se osobe koje namjeravaju putovati pravovremeno raspitaju o potencijalnim zdravstvenim rizicima i načinima kako te rizike smanjiti ili ukloniti. Preporučuje se da se savjetovanje u ambulanti, tijekom kojeg će liječnik procijeniti vrste rizika kojima osoba može biti izložena, obavi najmanje četiri do šest tjedana prije odlaska na putovanje.

Pri procjeni zdravstvenih rizika u obzir se uzima niz čimbenika: mjesto putovanja (država, regija; urbano ili ruralno područje); razlog putovanja i planirane aktivnosti (npr. službeni put, turističko putovanje, „backpackeri“, volonterski rad, misionarska služba, hodočašće, međunarodni festivali, vojna misija, terensko istraživanje i dr.); vrsta smještaja (hotel određene kategorije, hostel, kamp, privatni smještaj kod prijatelja, obitelji odnosno lokalnog stanovništva i dr.); duljina boravka (od nekoliko dana, mjeseci i godina do trajnog preseljenja); vrijeme putovanja (ovisno o dijelu godine u kojem se putuje, rizik za određene zarazne bolesti kao što su primjerice malarija, meningokokna bolesti i dr. na određenom području može znatno varirati); zdravstveno stanje osobe koja putuje, pri čemu se posebna pažnja posvećuje djeci, trudnicama i osobama starije životne dobi kao i osobama s određenim kroničnim bolestima neovisno o dobi. Također je pritom važno dobiti informaciju o prethodnim cijepljenjima, eventualnim reakcijama na neka od primljenih cjepiva, postojećim alergijama te vrsti lijekova koje osoba uzima zbog svoje kronične bolesti.

Na temelju utvrđenih rizika, liječnik daje preporuke o načinima na koje osoba svojim ponašanjem i specifičnim preventivnim medicinskom mjerama može te rizike smanjiti ili izbjeći.

Više o zdravstvenim rizicima, mjerama opreza i prevencije te zaštiti zdravlja na putovanju pročitajte na stranici www.hzjz.hr.

In Portal

 

Povezane vijesti