Jeste li i vi sumnjivo lice? Nacionalna sigurnosna agencija prati stotine milijuna mobitela u svijetu

The Washington Post piše da se u golemu bazu podataka pohranjuju podaci o lokacijama na kojima se nalaze stotine milijuna mobilnih telefona u svijetu, što agenciji omogućuje praćenje kretanja pojedinaca i njihovih odnosa na dosad nezamisliv način

Američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prikuplja gotovo pet milijardi podataka dnevno o lokacijama mobilnih telefona u svijetu, objavio je u srijedu The Washington Post pozivajući se na tajne dokumente koje je razotkrio Edward Snowden i intervjue s američkim obavještajnim dužnosnicima.
Po tim izvorima, u golemu bazu podataka pohranjuju se podaci o lokacijama na kojima se nalaze stotine milijuna mobilnih telefona u svijetu, što agenciji omogućuje praćenje kretanja pojedinaca i njihovih odnosa na dosad nezamisliv način.

Analitičari mogu pronaći mobilne telefone bilo gdje u svijetu, utvrditi njihovo kretanje i razotkriti tajne odnose među ljudima koji ih koriste.

Mobilni telefoni otkrivaju svoju lokaciju i kada ih se ne koristi za telefoniranje ili slanje poruka.

NSA to čini spajajući se na kablove koji povezuju mobilne mreže u svijetu.

Američki dužnosnici ističu da su programi koji prikupljaju i analiziraju te podatke zakoniti i strogo namijenjeni prikupljanju obavještajnih podataka o stranim metama.

NSA čuva 27 terabita podataka, što je dva puta više od sadržaja Kongresne biblioteke, jedne od najvećih na svijetu, navodi list.

Hina