Dobra vijest: Beskućnici dobivaju svoj dnevni boravak na Trešnjevci

"Zahvaljujući donacijama pokrivamo troškove iznajmljivanja i režija, no u našem radu svaka pomoć je dobrodošla", rekao je Danijel Vuga iz udruge 'Dom nade' i napomenuo kako im se zainteresirani građani mogu priključiti kroz volontiranje ili pomoći u nabavci potrebnih sredstava za rad

Na zagrebačkoj Trešnjevci uskoro se i službeno otvaraju vrata prvog dnevnog boravka za beskućnike gdje će socijalno najugroženiji moći obaviti osnovnu higijenu, ošišati se, oprati 'veš', skuhati jednostavan obrok i topli napitak, koristiti kompjuter i družiti se te dobiti psihološku i drugu pomoć kako bi primjerice lakše mogli naći posao ili izdržati svakodnevne životne teškoće.
"Vrata kuće u Badalićevoj 11 odlučili smo otvoriti 1. travnja kako bi na taj šaljivi dan upozorili na temu beskućništva koja nije nimalo šaljiva", rekao je Hini Danijel Vuga iz udruge "Dom nade" koja je i pokrenula projekt dnevnog boravka za beskućnike.

Vuga smatra da upravo takav dnevni boravak gdje bi se tijekom dana beskućnici mogli urediti, družiti i učiti nedostaje Zagrebu budući da u gradu ipak mogu dobiti topli obrok u nekoliko javnih kuhinja ili prespavati u više prenoćišta.

Kroz dnevni boravak na Trešnjevci, koji neslužbeno radi od kolovoza 2013., dosad je prošlo 80 beskućnika. Neki dolaze i dalje, a neki su se snašli, pronašli posao ili drugi smještaj, rekao je Vuga. Objasnio je da ranije nisu službeno otvorili dnevni boravak jer su uselili u prazan prostor pa im je nedostajao dio namještaja, no sada su, kaže, dobili ormare i ostalo što im je bilo potrebno i uspjeli su namjestiti sve prostorije.

Dnevno mogu primiti od 10 do 15 beskućnika kojima je do 16 sati na raspolaganju troje stručnih suradnika: psiholog, teolog i socijalni radnik za pružanje psihosocijalne i duhovno-moralne podrške te nekoliko volontera koji im mogu pomoći u traženju posla odnosno pisanju i slanju životopisa i zamolbi za posao, telefoniranju poslodavacu i slično.

"Nereguliran pravni status naši su korisnici isticali kao jedan od najvećih problema pa im zato želimo ponuditi i besplatno pravno savjetovanje", dodao je.

Planiraju također različite kreativne i kulturno-zabavne radionice gdje će, uz ostalo, moći izraditi rukotvorine za prodaju, kao i radionice informatičkog opismenjvanja.

"Sve to beskućnicima će biti dostupno uz simboličnu mjesečnu članarinu od 10 kuna", rekao je Vuga.

Napomenuo je kako je trenutno u izradi tjedni plan radionica za koje im još nedostaje jedno računalo i laptop te bijela ili crna (školska) ploča, a bit će im potreban i potrošni materijal za kreativne radionice (ljepila, boje), potrepštine za održavanje osobne higijene (šamponi, sapuni, britvice, pjene za brijanje) i za pranje rublja korisnika (električna sušilica, deterdžent i omekšivač) te čaj i kava za tople napitke, termosice i slično.

"Zahvaljujući donacijama pokrivamo troškove iznajmljivanja i režija, no u našem radu svaka pomoć je dobrodošla", rekao je Danijel Vuga i napomenuo kako im se zainteresirani građani mogu priključiti kroz volontiranje ili pomoći u nabavci potrebnih sredstava za rad.

Napomenuo je da udruga "RCCG Dom nade" surađuje s Volonterskim centrom Zagreb i Hrvatskom mrežom za beskućnike, a dio je neformalne gradske mreže za beskućnike u kojoj su i Crveni križ, Caritas, udruga Ulični suputnik te zaklada EKO-S.O.S.

"Na taj način pridonosimo ozbiljnijem zalaganju i pomoći beskućnicima i drugim socijalno marginaliziranim osobama u našem okruženju", zaključio je Vuga.

Udruga je osnovana i registrirana 2012., a dnevni boravak za beskućnike glavni im je projekt.

Hina

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL