KUTAK ZA STRUČNJAKE

Kao žena s invaliditetom često trpim psihičko nasilje

Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji potpisala je i Republika Hrvatska

Kao osoba s invaliditetom često uživam u samoći, izoliran u vlastitom svijetu

PITANJE: N.P. (40) Nekada sam bio društven, okružen ljudima, svakodnevno izlazio i to me veselilo. Ne znam ni sam kada sam prešao u stanje u kojem živim već neko vrijeme.

Zaposlena sam majka s invaliditetom i većinu kućnih obveza obavljam sama

Mnogo vremena mi oduzima odlazak do vrtića po dijete, a s obzirom na svoj invaliditet pokušavam maksimalno smanjiti napor koji mi nije neophodan

Smetaju me osude onih koji ne znaju kako je to živjeti s invaliditetom

Zahvaljujući potpori utjecajne osobe dobio sam i posao. Možda ga ne obavljam brzinom kojom bi to činila osoba bez invaliditeta, ali trudim se koliko mogu

Mogu li kao osoba s invaliditetom uopće biti sretan?

Čine li sreću materijalne vrijednosti i ispunjavanje mojih želja od strane roditelja koji me žele uvijek vidjeti zadovoljnog i sretnog?

Jesam li sebičan ako želim ispuniti osobne potrebe prije tuđih očekivanja?

PITANJE: Š.Z. (23) U stalnom sam sukobu sam sa sobom, jer mi je teško odbiti druge kad nešto mole ili traže. Svjesno zanemarujem sebe i svoje zdravlje, trošim vrijeme i ono malo preostalih zdravstvenih i novčanih mogućnosti, pa sam često ljut i nesretan.

Kako očistiti organizam nakon blagdanskog prejedanja

PITANJE: L.P. (36) Tijelo mi treba energiju koju osigurava putem hrane, ali svake godine pretjeram za vrijeme blagdana.

Kakve su mogućnosti korištenja zdravstvene zaštite izvan Hrvatske?

PITANJE: L.P. (29) Prošlo je šest godina od nesreće u kojoj sam ostala trajno nesposobna za rad. Imam sreću i dobila sam neočekivanu financijsku pomoć od rođakinje koju nisam ni viđala.

Na koja se prava mogu pozvati kod liječnice opće prakse pri traženju lijekova?

PITANJE: U.Š. (30) Osoba sam s invaliditetom i po ovoj hladnoći nemam ni snage ni volje bez potrebe odlaziti u ordinaciju moje liječnice opće prakse

Kako ostvariti pravo na pristup informacijama

PITANJE: N.R. (33) Već drugu godinu čekam rješavanje svog statusa. Nakon što sam predao svu traženu dokumentaciju ministarstvu socijalne politike i mladih, opet ništa.

Koje su opasnosti od zračenja mobitela za djecu?

PITANJE: M.I. (38) Samohrana sam majka dva sina. Prvorođeni je dijete s teškoćama i ja, kao i cijela obitelj, pokušavam ispuniti svaku njegovu želju. Zato je prvi vlastiti mobitel dobio sa šest godina.

Kako supruga s invaliditetom i ja možemo postati udomitelji?

PITANJE: C.K. (33) Supruga i ja želimo djecu, no zbog njezinog invaliditeta ne možemo imati vlastitu. Zanima nas postupak kojim možemo postati udomitelji.

Kako se naša država brine o beskućnicima

PITANJE: G.P. (56) Došla je zima i s njom hladnoća koju zbog invaliditeta i nekretanja teško podnosim. Ipak, zahvalan sam na toplom domu i baš stoga imam pitanje.