Split: Projekt razmjene informacija o novim psihoaktivnim tvarima

U Hrvatskoj je tijekom 2014. godine identificirano 18 novih psihoaktivnih tvari kakve ranije nisu bile poznate kao opojne droge

 

Projektom razmjene informacija između Italije, Hrvatske i Slovenije o novim psihoaktivnim tvarima predviđeno je i razvijanje toksikološke mreže u Hrvatskoj, izvjestio je u srijedu ravnatelj vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga Željko Petrović na konferenciji za novinatre u Splitu.

"Razvojem toskikološke mreže unaprijedit ćemo vještačenje bioloških uzoraka i zdravstveni sustav kako bi mogli utvrditi postoji li trovanje psihoaktvnim tvarima. Na taj ćemo način otkrivati postoji li u organizmu nova psihoaktivna tvar, a ako postoji onda ćemo ih uvrštavati na popise i doprinositi spriječavanju njihova konzumiranja“, rekao je Petković, koji je sudjelovao u predstavljanju toga projekta Europske komisije.

U Hrvatskoj je tijekom 2014. godine identificirano 18 novih psihoaktivnih tvari kakve ranije nisu bile poznate kao opojne droge, a u Europi 116.

Petković je rekao kako kako prije nekoliko godina Hrvatska nije imala poteškoća s novim psihoaktivnim tvarima, ali, dodao je, sada smo dio europskog tržišta i suočavamo se s tim problemom koji je, upozorio je, u Hrvatskoj u porastu.

"U Hrvatskoj trenutno diljem zemlje ima petnaestak specijaliziranih trgovina, tzv. smart shopova koje se uglavnom nalaze na lokacijama u blizini studenstkih domova te mjesta na kojima se okupljaju mladi“, navodi se u priopćenju vladinog Ureda koje je podijeljeno novinarima. Navodi se da je u dvije akcije nadzora smart shopova zaplijenjeno oko 100 uzoraka od kojih je u 66 vještačenjem utvrđena neka nova psihoaktivna tvar.

Elisabeta Bertol, koordinatorica projekta, koji će trajati do kraja 2016. godine, rekla je kako će se razmjenom informacija između policije, stručnjaka i liječnika unaprijeđivati znanje o tim tvarima.

Ada Hočevar iz Zavoda za javno zdravstvo Slovenije je rekla kako je predviđeno i unaprijeđivanje regionalne mreža sustava ranog upozoravanja na pojavu psihoatkivnih tvari koje ranije nisu bile poznate.

"Vrlo je važno organizirati anonimno dostavljanje tih novih tvari kako bi se moglo pristupiti njihovoj analizi i utvrđivanju o čemu se radi“, kazala je Hočevar.

Hina

 

Povezane vijesti